Yahudi aktivistlerden Corbyn'e destek açıklaması

24.02.2019 - 09:36

İşçi Partisi içindeki sağcı ve Tony Blair yanlısı kanadın geçtiğimiz günlerde istifa etmesinin ardından, partinin üyesi olan ve destekleyen 200 Yahudi aktivist açık bir mektup yayımlayarak antisemitizm iddialarına karşı çıktılar, Jeremy Corbyn'in ırkçılık karşıtı mücadelelerin hepsinin inşacısı olduğunu hatırlattılar.

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin (Labour) başına 2015 yılında geçtiğinden beri, radikal solcu Jeremy Corbyn'i devirmek için hem egemen sınıf hem de partinin sağ kanadı yoğun bir faaliyet yürütüyor. Bunun ana gündemlerinden biri ise her zaman antisemitizm iddiaları oldu.

Geçtiğimiz hafta 8 milletvekili, "isyan ederek" partiden ayrıldı. Gerekçeler ise Corbyn'in aşırı solcu olması, Brexit konusundaki tutumu ve "antisemitizm" idi.

Ancak bu vekiller, hemen ardından Muhafazakâr Parti'den Brexit tartışmaları dolayısıyla istifa eden üç milletvekiliyle, sağcılarla birleşerek "bağımsız" isimli bir grup kurdular.

Antisemitizme "tepki" olarak istifa eden vekillerden Angela Smith, hemen ardından yaptığı bir açıklamada, İngiltere'nin beyaz olmayan halkları için (BAME) ırkçı bir ifade kullanmıştı.

Bir diğer milletvekili Ian Austin ise 2011 yılında Filistin yanlısı bir grubun "Holokost inkârcısı" olduğuna dair bir iddia ortaya atmış, ancak daha sonra delil olarak gösterdiği materyaller grubun kuruluşundan öncesine ait çıktığı için kamuoyundan özür dilemişti.

Yahudi ırkçılık karşıtlarından destek açıklaması

On yıllardır ırkçılık karşıtı mücadelenin içinde yer almış bir aktivist olan Jeremy Corbyn'e ise İşçi Partili Yahudilerden destek geldi.

200 aktivist, The Guardian'da yayımlanan bir mektupta, İşçi Partisi'ni destekleyen Yahudiler olarak aşırı sağcı, antisemit ve islamofobik görüşlerin yükselmesinden rahatsız olduklarını, ancak bunun değil de solda çok nadir de olsa örnekleri görülebilen antisemitizme odaklanılmasını yanlış bulduklarını belirttiler.

Yahudi aktivistler, Jeremy Corbyn'in, ırkçılığa ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadelede çok önemli bir silah olacağını dile getirdiler.



Bültene kayıt ol