Sudan: Gösteriler sonucu hükümet feshedildi, OHAL ilan edildi

24.02.2019 - 08:40

Sudan'ın diktatörü Ömer El Beşir, haftalardır süren hükümet karşıtı protesto eylemlerinin ardından hükümeti feshederek olağanüstü hâl ilan etti.

Uzun süredir sokak gösterileriyle hükümetin protesto edildiği Sudan’da, ülkenin yönetimini 30 yıl önce bir darbe sonucu ele geçiren El Beşir tarafından olağanüstü hâl ilan edildi.

Televizyondan halka seslenen Ömer El Beşir, ulusal çaptaki ve eyalet hükümetlerini görevden aldığını ve bir yıl geçerli olmak üzere olağanüstü hâl ilan ettiğini duyurdu. El Beşir açıklamasında ayrıca, iktidar partisinin genel başkanlığından çekileceğini belirterek, meclisten, kendine 2020 devlet başkanlığı seçimlerinde yeniden aday olmayı sağlayacak yasa tasarısını ertelemesini talep etti.

Gezira eyaleti valisi Muhammed Tahir Ayala yeni başbakan olarak atandı. Önceki kabinede savunma bakanı olarak görev yapan Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf, cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı görevine getirildi.

Aralık'tan beri devam eden gösterilerde en az 60 kişi yaşamını yitirdi.

Sudan'da 1989 yılında bir askeri darbeyle iktidara gelen El Beşir, ülkeyi diktatörlükle yönetiyor.

Arap Baharı ile birlikte Sudan'da da kitle gösterileri yaşanmıştı.

Muhalefet eylemlere devam edecek

Ülke genelindeki protestoları organize eden Sudan Meslek Odaları, El Beşir görevini bırakana kadar eylemlere devam edeceklerini bildirdi.

Sudan'daki gösteriler 19 Aralık'ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başladı.

Ancak fitilini ekonomik krizin ateşlediği bu gösteriler, kısa sürede başkent Hartum başta olmak üzere ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüştü.

Yönetimin aldığı önlemlere rağmen akaryakıt sıkıntısı çözülebilmiş değil. Muhalifler, sıkıntıların kaynağı olarak gördükleri Ömer el Beşir'in istifasını istiyor.



Bültene kayıt ol