HTŞ ile Türkiye destekli gruplar çatışıyor

06.01.2019 - 14:05

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin desteklediği birlikler ile El Nusra'nın devamı olan Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) arasındaki çatışmalar yaygınlaşıyor.

Şarkul Asvat'ın aktardığına göre, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Heyetu Tahriru'ş Şam'ın (HTŞ) Halep'in kuzeyinde bulunan ve Türkiye'nin müttefiki olan gruplara saldırdığını bildirdi.

Gözlemevi’nin açıklamalarına göre, HTŞ, diğer grupların kontrolünde bulunan 20'den fazla kasaba ve köyü ele geçirdi. Ayrıca Suriye'nin ikinci büyük kenti olan Halep'teki alanların HTŞ tarafından bombalandığı kaydedildi. Bunun yanı sıra, Halep kırsalının batı kesiminde bulunan Nureddin Zengi Hareketi’nin kontrol ettiği alanlar HTŞ tarafından ele geçirildi.

Çatışmalar, HTŞ’nin Nureddin Zengi Hareketi’ni kendilerine tabi olan 5 unsuru öldürmekle itham etmesinin ardından patlak verdi. SOHR’un aktardığına göre, başlangıçta Halep vilayetindeki muhalif gruplar ile sınırlı olan savaşlar, Hama ve İdlib’e kadar genişledi. Cuma günü gerçekleşen savaşlarda Türkiye destekli grupların saflarından 14, HTŞ’nin ise 2 unsurunun öldüğünü kaydeden gözlemevi, HTŞ saflarında Salı gününden bu yana öldürülen unsurların sayısının 61'e, karşı saflardaki kayıpların ise 58’e ulaştığını belirtti. Ayrıca söz konusu savaşlar sırasında 8 sivilin de hayatını kaybettiği kaydedildi.

HTŞ, 2017 ve 2018'deki iç çatışmalardan sonra diğer silahlı grupları geniş alanlardan kovmayı başarırken, diğer gruplar sınırlı alanlarda konuşlandı.

Rusya'nın hava saldırıları can almaya devam ediyor

İdlib ili ve çevresi, Türkiye'nin gözlem noktalarının konuşlandırıldığı ve Türkiye’nin nüfuz sahibi olduğu bir alan olarak kabul ediliyor. Rusya ve Türkiye, 17 Eylül’de 15 ila 20 kilometre derinliğinde bir tampon bölge kurulması hususunda anlaşmıştı.

SOHR tarafından yapılan açıklamada, Suriye rejiminin müttefiki olan Rusya'nın Halep’in batısına yönelik gerçekleştirdiği hava saldırıları sonrasında Darut İzze şehrinden iki sivil hayatını kaybetti. Bu aynı zamanda, Suriye rejiminin İdlib'e saldırmasını önlemek için Eylül ayında Rusya ile Türkiye arasında tampon bir bölge kurma anlaşmasından bu yana Halep'in batısında gerçekleştirilen ilk saldırı oldu.

Tevfik Şihabuddin tutuklandı mı?

Öte yandan, bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ederken, Nureddin Zengi Hareketi’nin komutanının tutuklandığına dair bilgiler ise birbiri ile çelişki gösteriyor. Suriye muhalefetindeki kaynaklar, komutanın HTŞ tarafından tutuklandığını bildirirken, harekete yakın olan kaynaklar bunu reddediyor.

Alman haber ajansına konuşan kaynaklar, Nureddin Zengi Hareketi lideri Tevfik Şihabuddin'in Türkiye'ye kaçtığı esnada HTŞ tarafından esir alındığı bilgisini verirken, ayrıca Nureddin Zengi Hareketi’nin kontrolü altına bulunan bölgelerin HTŞ tarafından ele geçirilmesinin ardından hareketin çözülmeye başladığını ifade ettiler.

Nureddin Zengi Hareketi’ne yakın kaynaklar, hareketin genel komutanının tutuklandığına dair gelen bilgilerin doğru olmadığını belirterek, dün Afrin bölgesine doğru giden komutanın muhtemelen Türkiye'ye ulaştığını kaydettiler.

SOHR tarafından yapılan açıklamanın devamında şu ifadeler yer verildi:

“Suriye'nin kuzeyindeki savaş, Halep kırsalının kuzeybatı kesimine dek genişledi. HTŞ, muhalif grupların kontrolü altında bulunan alanlara yönelik saldırılar gerçekleştirdi. İki taraf arasında daha önce benzeri görülmemiş çatışmalar yaşandı. HTŞ, ilerleme kaydetti ve stratejik bir bölge olan Halep'in Batısındaki Deyr Seman’ı kontrol altına almayı başardı. Çatışmaların ardından her iki tarafta da kayıplar ve yaralanmalar meydana geldi.”



Bültene kayıt ol