Sarı Yelekliler yeni yılda da sokakta: Fransa'nın dörtte üçü Macron'dan memnun değil

05.01.2019 - 16:13

Fransa'da 17 Kasım’da başlayan 'Sarı Yelekliler' gösterileri sekizinci haftasında devam etti. Başkent Paris olmak üzere Lyon, Bordeaux ve Toulouse'da toplanan protestocular Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron aleyhine sloganlar attı.

Paris'te Rue de Berri'de toplanan kalabalık, "Hayır, hareket bitmedi, gösterilere devam" diyerek Champs-Elysees'ye yürüdü. Protestoların diğer adresi Meclis binasının önü oldu.

Fransa'nın birçok şehrinde yüz binlerce kişinin katıldığı gösterilerle ilgili fotoğrafları görmek için tıklayın.

Macron: "Sarı Yelekliler halka hitap etmiyor"

Macron yeni yıl mesajında Sarı Yelekliler'i eleştirerek, sözcülerinin "halka değil, kin duyan küçük bir topluluğa" hitap ettiklerini söylemişti. Fransa Cumhurbaşkanı ilk kabine toplantısında da bakanlara reform hareketlerinde daha radikal olmaları; adalet ve düzeni sağlamaları mesajı verdi.

Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux da eylemcilerin hükümeti düşürmek istediklerini kaydetmişti.

(Video) Sarı Yelekliler'in 7. hafta eylemlerinden görüntüler

Halk Macron'u istemiyor

Odoxa ve Dentsu Danışma firmasının Franceinfo ve Figaro gazetesi için yaptığı kamuoyu yoklamasına göre, Fransız halkının dörtte üçü Macron'un politikalarından memnun değil.

Nisan 2018'de yapılan benzer bir araştırmada %58 olan Macron'dan memnun olmayanların oranı, Sarı Yelekliler eylemlerinin ardından %75'e kadar yükseldi.

Sarı Yelekliler'in bilançosu

Akaryakıt zamları ve vergi adaletsizliğine karşı başlayan eylemler Macron karşıtı gösterilere dönüştü.

Gösterilerin başladığı günden bu yana 10 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi yaralandı

Adalet Bakanlığının verilerine göre, 17 Kasım-17 Aralık 2018’deki ülke çapındaki eylemlerde 4 bin 570 kişi gözaltına alındı; 216 kişi tutuklandı.

Sarı Yelekliler: “2019 halkların yılı olacak”



Bültene kayıt ol