ABD'de ırkçı polis şiddetine karşı protestolar sürüyor

10.03.2015 - 10:39

ABD'de Wisconsin eyaletinde polisin 19 yaşındaki siyah genç Tony Robinson'ı öldürmesinin ardından başlayan protesto gösterileri sürüyor.

4 gündür devam eden protestolar sonucu, binlerce aktivist eyaletin başkenti Madison'daki meclis binasını işgal etti. Kentte üniversite ve lise öğrencileri dersleri boykot etti.

Madison'da cuma günü gürültü ihbarı üzerine evinde zorla arama yapan polis memuru Matt Kenny tarafından vurulan 19 yaşındaki siyah genç Robinson'un ölümü, Madison dışında ülkenin başka bölgelerinde de protestolara neden oldu. Seattle'daki protestoda 30 yaşındaki bir öğrenci gözaltına alındı.

Madison Emniyet Müdürlüğü'nden olayla ilgili internet sayfasında yapılan açıklamada, adaletin sağlanacağına ilişkin "teminat" verildi ve "Biz tüm insanların değerinin farkındayız. Herkese adalet sağlayarak görevimizi onurla, saygıyla yapıyoruz" ifadesi yer aldı.

Siyahları öldüren polisler yargılanmıyor

Daha önce karıştığı bir kavga nedeniyle şüpheli durumunda olduğu belirtilen Robinson ile polis memuru Kenny arasındaki tartışmada yaşanan arbedede, polis memuru Kenny, Robinson'a ateş ederek ölümüne sebep olmuştu. 12 yıllık polis memuru Kenny'nin daha önce de 2007'de hakkında açılan bir kişiyi öldürme davası olduğu ve bu davadan temize çıktığı belirtildi. Emniyet Müdürü, olayı "intihar" olarak nitelemişti.

ABD'de daha önce de siyahi kişiler Michael Brown'un Missouri'de, Eric Garner'ın da New York'ta polisin şiddeti sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından siyahların ölümüne sebep olan polisler hakkında takipsizlik kararı verilmesi, ülke genelinde büyük protestolara neden olmuştu.



Bültene kayıt ol