El Beşir diktası sallanıyor: Sudan'da “halk rejimin devrilmesini istiyor”

26.12.2018 - 08:37

Tayyip Erdoğan'ın müttefiklerinden diktatör El Beşir, kitle gösterileri karşısında "ekonomik reform" vaadinde bulundu. Sudanlı işçiler ise Arap Baharı'nın ana sloganındaki gibi "halk rejimin devrilmesini istiyor" diyerek gösterilerini sürdürüyor.

On yıllardır Sudan'ı diktatörlükle yöneten El Beşir'e karşı gösteriler birinci haftasını doldurdu. Dün başkent Hartum ve Rufa başta olmak üzere birçok yerde gösteriler vardı; polis şiddet kullanarak halkı dağıttı.

Polisin saldırılarında ölenlerin sayısı 37'ye ulaştı.

Doktorlar hükümetin şiddetine ve hayat pahalılığına karşı greve giderken, ülkede bugün için genel grev çağrısı yapıldı. Öğrenciler de greve katılacaklarını bildirirken, eylemlerde Arap devrimlerinin sloganı olan "Halk rejimin devrilmesini istiyor"un öne çıktığı görülüyor. "Özgürlük, barış, adalet ve devrim halkın seçimidir" sloganı atan halk, başkanın sarayına yürümek istiyor.

Diktatör El Beşir, dün Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, devlet binalarına saldıranların "hainler" ve "paralı askerler" olduğunu söyledi.

El Beşir, ülkeyi 1989'da gerçekleşen darbeden beri demir yumrukla yönetiyor.

Sudan'da protesto gösterileri geçen hafta çarşamba günü hükümetin ekmek fiyatını üç katına çıkaran zammı üzerine başlamıştı. 



Bültene kayıt ol