Irkçı hareketlerin yükselişi önlenebilir

25.12.2018 - 11:03

Sosyalist İşçi, 2018'de yükselen ırkçılığın geriletilebileceğini tartışıyor. 

ABD tekellerinin çıkarlarını savunan milliyetçi ittifakın temsilcisi Trump'ın başkanlığı ve otoriter yönetimler, ırkçıların ve faşistlerin önünü açıyor.

2018'de Müslüman göçmenleri sınırdışı eden, Latin göçmenlere karşı Meksika sınırına duvar ören, saldırgan bir milliyetçilik ve kaos politikalarıyla uluslararası gerginlikleri artıran Trump'ı örnek alan faşistler, özellikle Avrupa'da yönetimi ele geçirmek için atağa kalktı.

Trump'a başkanlığı kazandıran sağcı kampanyanın mimarlarından, Nazi sempatizanı ve ABD'deki neo-faşist hareketin örgütçülerinden Steve Bannon, Eylül ayında Roma'da yeniden sahneye çıktı.

Bannon, Trump'ın başstratejistiyken 2017 Ağustos'unda görevinden ayrılmıştı. Saklamadığı faşist ideallleri ve Charlotsville'deki ırkçı saldırılara direnenlere "soytarılar" demesi üzerine, Trump onu daha fazla savunamaz hale gelip, yolladı. O ise durmadı, Trump'ı örnek alan Avrupa'daki ırkçı partileri birleştirmeye soyundu.

Roma'da Bannon, İtalya'yı yöneten koalisyonun faşist ortağı Kuzey Birliği adlı partinin lideri, Başbakan yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ile basının karşısına geçerek "Hareket" adını verdikleri yeni bir oluşumu ilan etti.

2019 ilkbaharında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesi, Avrupa'daki sağ popülist ve milliyetçi partileri bir araya getirmeyi amaçlayan oluşumu kuran Bannon, Fransa'daki faşist hareketin lideri Marie Le Pen, Macaristan diktatörü Victor Orban gibi dostlara sahip.

Bannon, Salvini ve Le Pen gibilerin ortak amacı bulundukları ülkede işbaşına gelmek, bunu kolaylaştırmak için AP'de çoğunluğu kazanmak. Propagandaları da benzer: Göçmen ve Yahudi karşıtlığı, sosyalizm ve sol düşmanlığı, aynı zamanda her bir ülkede iflas eden merkez partilerin eleştirisi.

Cesaret aldıkları Trump'ın başıysa dertte. ABD'de ırkçılığa karşı büyük bir direniş ve göçmenlerle büyüyen bir dayanışma var. Alttan gelen bu mücadele, geçen kasım ayındaki ara seçimlerinde önemli siyasi kazanımlar elde etti. Irkçılık karşıtları, sosyalistler, göçmen ve kadın hakları savunucusu aktivistler bir dizi yerde seçildi.

Le Pen ve Salvini gibilerin yükselişi önlenebilir. Yılın sonunda, Sarı Yelekliler Hareketi'nin başta kendisini destekler gibi gözüken Le Pen'in aslında ne olduğunu göstermesi ve ırkçıların işçiler arasında örgütlenmesinin önünü kesmesi bunun bir örneği.

Bir yerde ırkçıların durdurulması, diğer yerlerde mücadele edenlere örnek olacak.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol