Sudan'da ekmek ayaklanması

22.12.2018 - 11:47

Sudan'da gıda kıtlığı ve ekmek başta olmak üzere temel tüketim mallarının fiyatlarındaki artış sebebiyle kitlesel sivil protesto eylemleri başladı. Devlet ise bunlara şiddetle yanıt veriyor.

Ülkede Atbara ve Port Sudan gibi kentlerde başlayan eylemler dalga dalga yayılıyor.

Hartum'da başkanlık sarayına yürümek isteyen göstericileri polis gözyaşartıcı gaz kullanarak dağıttı. Başka bir noktada da yol kapatan göstericiler, rejim değişikliği sloganları attılar.

Başkent Hartum'da kent merkezinin dışında Demi, Haj Yusuf ve Arkweet semtlerinde gösteriler düzenleniyor.

İki kişi öldürüldü

Sudan'ın doğusundaki Gadarif kentinde lise öğrencilerinin başlattığı gösterilere daha sonra üniversite öğrencileri ve çevredeki vatandaşlar da katıldı. Milletvekili Mubarek El Nur, Gadarif'teki protestolar sırasında biri üniversite öğrencisi olmak üzere iki kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda göstericinin de yaralandığını açıkladı.

Görgü tanıkları da Gadarif'te valilik binasının ateşe verildiğini belirtti.

Hayat pahalılığı, gıda ve yakıt sıkıntısını protesto amaçlı başlayan gösterilerde, eylemciler rejim değişikliği istediğini belirtiyor.

Dangola ve Sennar’da da protestolar var

Benzer haberler ülkenin kuzeyindeki Dongola kentinden de geldi.

Görgü şahitleri, büyük çarşıdan yürüyüşe geçen göstericilerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin merkezini yaktığını dile getirdi.

Dongola'ya bağlı Selim beldesinde de yüzlerce üniversite öğrencisi gösteri düzenliyor.

Aktivistler, başkent Hartum'un güneydoğusunda yer alan Sennar'da da protestolar olduğunu belirtiyor.

Beyaz Nil, Dangola, Gadarif, Kuzey Kordofan ve Atbara kentlerinde OHAL ilan edildi.

Temel gıda ve tüketim maddelerini bulmakta sıkıntı çekiliyor

Sudan Başbakanı ve Maliye Bakanı Mutez Musa, daha önce yaptığı açıklamada, hükümetin, çok büyük zarara uğramasına rağmen 2019'da da aralarında ekmek ve yakıtın da bulunduğu stratejik malları desteklemeye devam edeceğini söylemişti.

Musa, ülkede yaşanan sıkıntıların döviz eksikliği nedeniyle ekonomik dengesizlikten kaynaklandığını aktarmıştı.

Ülkede doların aşırı derecede yükselmesiyle ekmek, un, yakıt ve mutfak tüpü gibi ürünlerin bulunmasında sıkıntı yaşanıyor.

Ülkenin başkanı diktatör Ömer el-Beşir, ülkenin istisnai bir durumdan geçtiğini, bu durumun sağlam önlemler ve başarılı çözümlerle yakında atlatılacağını söylemişti.



Bültene kayıt ol