Almanya'da Deutsche Bank'a dönük operasyon başladı. Frankfurt savcılığı tarafından açılan soruşturma Panama belgelerine dayandırılıyor.
Almanya'nın Frankfurt şehrinde bulunan Deutsche Bank'ın genel müdürlük binasında, aralarında vergi müfettişlerinin ve maliyecilerin bulunduğu 170 memur kara para aklama şüphesiyle denetleme yapıyor. Operasyona Panama Belgeleri üzerinden ulaşılan bilgiler temel oluşturuyor.
Frankfurt savcılığı, Deutsche Bank çalışanlarını müşterilerine vergi cennetlerinde Off-Shore şirketleri kurmalarında ve bunların üzerinden kara para aklamalarına yardımcı olmakla suçluyor.
Operasyon, Danimarkalı Danske Bank'ın 150 milyar dolar tutarında kara para aklama işleminde bazı Avrupalı bankaların yardımcı olduğu iddiasından sonra başladı. Deutsche Bank'a ait olan ve merkezi Britanya'nın Virgin Adaları'nda bulunan bir şirketin, 2016 yılında bankanın 900'den fazla müşterisinin 311 milyon Avro tutarındaki parasını yıkadığı iddia ediliyor. Müfettişlerin verdiği bilgiye göre, bu bilgilere "Offshore-Leaks" ve "Panama Belgeleri" üzerinden elde edilen bilgilerin analiziyle ulaşılmış.
"Panama Papers" ya da "Panama Belgeleri", Panamalı hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait olduğu belirtilen ve aralarında on iki dünya lideri ile çok sayıda bürokrat ve iş çevrelerinden önemli kişilerin bulunduğu para aklama, ambargoları delme ve vergi kaçırma gibi yasadışı mali faaliyetleri ortaya çıkaran toplamda 11 milyon belgeye verilen isim.
"Panama Belgeleri"nde Doğan, Sabancı, Zorlu, Çarmıklı, Hattat, Altınbaş gibi Türkiye’nin önde gelen kapitalistlerinin yanı sıra, Gürmen Group Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür, Beşiktaş’ın eski başkanı ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, eski TÜSİAD başkanlarından Anadolu Grubu CEO’su Tuncay Özilhan ve yine eski TÜSİAD başkanlarından Erkut Yüceoğlu gibi isimler de yer alıyor.
Haberin duyulmasından sonra, bankanın hisseleri yaklaşık yüzde 4 değer kaybetti.