Tunus'ta IMF'nin reçetesine karşı 700 bin emekçi grevde

25.11.2018 - 08:08

Arap devrimlerinin başladığı ülke olan Tunus'ta, memur maaşlarına zam yapmama kararı alan hükümete son 40 yılın en büyük kamu grevi ile karşılık verildi.

2016 yılının sonlarında IMF’den 2,8 milyar dolar borç alan Tunus hükümeti, IMF’nin önerisi doğrultusunda maaşlara zam yapmama ve gayrisafi yurtiçi hasılanın %15,5’ine denk gelen ücretlerin %12,5’e kadar kademeli çekilmesi kararı aldı. Bununla birlikte toplu sözleşme görüşmeleri de durduruldu.

Buna yanıt olarak Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) tarafından "maaşlara zam" talebiyle düzenlenen greve, ülke genelinde yaklaşık 700 bin kişi katılıyor.

Grev, kamu sektöründe çalışanları kapsamasına rağmen grev kapsamı dışında kalan ulaştırma, posta, petrol gibi diğer sektörlerin de destek amaçlı birtakım gösteriler düzenleyebileceği ifade ediliyor.

Başkentteki Bardo Meydanı’nda yapılan eyleme katılan on binlerce emekçi “Tunus satılık değildir!”, “Ücret artışı lütuf değildir!” ve “İş, özgürlük, ulusal onur!” sloganlarını attı. Emekçiler hükümeti istifaya çağırdı.

Reuters’a konuşan UGTT Başkanı Nureddin Tabbubi, enflasyonun artışı ve yaşam koşullarındaki gerileme düşünüldüğünde zam yapılmaması kararının çok tehlikeli olduğunu söyledi. Asıl karar alıcının hükümet değil IMF olduğunu belirten Tabbubi, “Yakın zamanda aç ve boş midelerin devrimini görecekler” dedi.

Grevin 2013 yılından beri tüm sektörlerde yapılan en büyük grev, özellikle de, 26 Ocak 1978 grevinden bu yana yaptığı en büyük kamu sektörü grevi olduğu ifade edildi. 



Bültene kayıt ol