Göçmen Kervanı, ABD sınırına ulaştı

16.11.2018 - 13:55

Guatemala, Honduras ve El Salvador'dan 12 Ekim'de ABD'ye gitmek isteyenlerin başlattığı yürüyüş ABD'nin sınır kentine ulaştı.

Orta Amerika ülkelerinden ABD'ye göç etmek amacıyla yola çıkanlardan mülteci grubu, aradan geçen 34 günün ardından Amerika-Meksika sınırındaki Tijuana şehrine ulaştı.

Tijuana Belediyesi Sözcüsü Mario Osuna, yaklaşık 800 göçmenin şehre vardığını ve ilerleyen günlerde yoldaki diğer göçmen kafilesinin şehre girmesiyle birlikte bu sayının 2 bine ulaşabileceğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) ise Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşmak için yola çıkan göçmen konvoyuna 7 binden fazla kişinin katıldığını, 2 bin 300'ünün ise çocuk olarak tahmin ettiklerini açıkladı.

Meksika şu ana kadar 2697 göçmene Meksika'da kalabilmeleri için vize temin etti.

800 kişilik göçmen kafilesi ise, diğer grupların şehre girmesinin ardından Amerika'ya sığınma hakkı başvurusu yapacaklarını belirttiler. Göçmenlerden bazıları ise sınırdaki bariyerlerin önüne giderek kutlamalar yaptı.

Göçmenler için devletten yardım isteği

Kentin belediye sözcüsü Osuna "Bizi asıl endişelendiren, hükumetten yeterli desteği alabilmek, çünkü elimizdeki kaynaklar göçmenlere yetecek seviyede değil" diyerek devlet yetkililerinden yardım beklediklerini açıkladı.

Kenti Amerika'nın San Diego şehrine bağlayan San Ysidro limanı iki ülke arasındaki en yoğun geçiş noktalarından biri olarak biliniyor.

ABD'li gümrük yetkilileri ise günde en fazla 100 mültecinin başvurusunu kabul ettiği için göçmenlerin kentte aylarca bekleyebileceği öngörülüyor.

Göçmenler sınıra gelirken Amerika Sınır Devriyesi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, sınırdaki araç geçiş yolunda da bazı şeritleri ek güvenlik önlemleri almak adına trafiğe kapatacaklarını duyurdu. Yol üzerine de barikatlar, dikenli ve jiletli güvenlik telleri koyacaklarını açıkladı.

Trump sınıra asker göndermişti

ABD Başkanı Donald Trump, 30 Ekim'de Meksika polisi ve ordusunun, ABD'nin güney sınırına gelen göçmenleri durduramadığını ifade ederek, "acil durum" ilan etmiş ve sınırdaki devriyeleri harekete geçirdiğini açıklamış ayrıca binlerce askerin de Amerika-Meksika sınırına gitmesi talimatını vermişti.

(Bianet)



Bültene kayıt ol