Washington, İran konusunda 2015'teki nükleer anlaşmanın öncesine dönüyor.
Dünyanın gözü, ABD’nin İran’ın petrol sektörüne karşı 5 Kasım günü yürürlüğe girecek yeni yaptırımlarında.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ‘2015 yılında kaldırılan tüm yaptırımların geri geleceğini’ söylerken, sekiz ülkenin yaptırımlardan geçici olarak muaf tutulacağını açıkladı. Ancak bu ülkelerin isimlerini paylaşmadı. Pompeo, Avrupa Birliği üyesi olan 28 ülkenin muaf tutulmayacağını söylemekle yetindi. Washington’ın bu listeyi pazartesi açıklaması bekleniyor.
Listede Türkiye de olabilir
Ham petrolünün büyük kısmını İran’dan alan Türkiye’nin muaf tutulanlar listesinde yer alıp almayacağı henüz net değil.
Bloomberg’e konuşan Beyaz Saray kaynakları ise listedeki beş ülkenin Güney Kore, Hindistan, Japonya, Çin ve Türkiye olduğunu öne sürdü. Çin, Hindistan, Japonya ve Türkiye’nin İran’dan en çok petrol alan ülkeler olması dikkat çekiyor.
SWIFT’e de tehdit
ABD Hazine Bakanılığı’ndan yapılan açıklamada ise ‘İran yaptırımları kapsamındaki kurumlara mali hizmeti kesmemesi halinde’ SWIFT’in de yaptırıma maruz kalabileceği belirtildi. SWIFT’den, İranlı kurumlarla mali ilişkilerini kesmesi istendi.
İran meydan okuyor
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi ise eşzamanlı yaptığı açıklamada, yaptırımların yeniden dayatılmasından endişe duymadıklarını söyledi. Kasımi, “Ülkenin ekonomisini yönetecek bilgi birikimi ve beceriye sahibiz” dedi.
AB'den tepki
Avrupa Birliği (AB), Almanya, Fransa ve İngiltere, ABD'nin 5 Kasım'da yürülüğe girecek İran yaptırımları konusunda ortak bir açıklama yaptı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın imzacılar arasında bulunduğu yazılı açıklamada, "ABD'nin Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndan (JCPOA) çekilmesi nedeniyle İran'a tekrar yaptırım uygulama kararından derin üzüntü duyuyoruz” denildi.
Açıklama yapan taraflar ABD'nin geri çekildiğini açıkladığı İran nükleer anlaşmasının önemine vurgu yaptı. Anlaşmanın, "küresel nükleer silahlardan arınma çalışmalarının temelini oluşturduğu” vurgulanırken, aynı zamanda Avrupa'nın, bölgenin ve tüm dünyanın güvenliği için kilit öneme sahip olduğu kaydedildi.
Taraflar 2015 yılında İran ile varılan anlaşmaya olan bağlılıklarını yinelerken, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere İran nükleer anlaşmasını destekleyen üçüncü ülkelerle ortak çalışmaların devam ettiği duyuruldu.