Almanya'da antifaşistler neonazilere nefes aldırmıyor

06.03.2015 - 14:47

Almanya'nın güneyindeki Nürnberg kentinde NÜGİDA adıyla yürüyüş yapmak isteyen yaklaşık 50 ırkçı Neonazi, antifaşistler tarafından engellendi. Nazilerin Münih'te devam eden bir dava öncesi yapmaya çalıştıkları provokatif eyleme ise yalnızca 11 kişi katıldı.

Nürnberg'de ”Nürnberger Bündnis Nazistopp”un çağrısıyla biraraya gelen yaklaşık 1500 ırkçılık karşıtı antifaşist gösterici, Pegida bağlantılı NÜGIDA adlı ırkçı oluşumun yürüyüşünü engelledi. Neonazilere patates ve yumurta atıldı.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, antifaşist kitle hep bir ağızdan ”Nazi propgandası yasaklansın” Alman polisi faşistleri koruyor” “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları attı.

Polis koruması altında yürüyüş yapmaya çalışan faşistlerin yolu bloke edilerek eylem engellendi.

Neonazi sanığa destek eyleminde 11 kişi

Almanya'da 3 Mayıs 2013 yılından beri devam eden NSU davasının görüldüğü Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi önünde Neonazi "Die Rechte" partisi ilk kez gösteri yaptı.

NSU davasının devam ettiği Münih Eyalet Mahkemesi önünde yapılan gösteri esnasında, davada tutuklu Ralf Wohlleben ile dayanışmak için mikrofona gelen ve Wohlleben'i "kahraman" olarak tanımlayan Neonazi Philipp Hasselbach'ın konuşması, karşı göstericiler tarafından "katiller çetesi" ve "Naziler defolun" sloganlarıyla protesto edildi. 

Mahkeme binası önünde provokasyon amaçlı düzenlendiği aktarılan mitinge sadece 11 Neonazinin destek vermesi, yüzden fazla karşı göstericinin de protesto etmesi sırasında, polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı dikkat çekti.

Yargılananların Almanya'da 2000-2006 yılları arasında 8'i Türkiye kökenli 10 cinayet işlediği, en az iki bombalı saldırı yaptığı ve 15 banka soygunu gerçekleştirdiğini savunuyor.

Kitlesel mücadele kazandırdı: Pegida dağılıyor

Almanya'da İslamofobik söylemleriyle son dönemde atak yapmaya çalışan ve Dresden'de 25 bin kişilik bir gösteri yapmayı başaran Pegida örgütü, kurucusu Lutz Bachmann'ın Hitler kılığındaki fotoğraflarının çıkışıyla birlikte dağılma sürecine girdi.

Bozgun başlamadan önce Almanya'nın her yerinde Pegida'nın yapmak istediği ırkçı gösteriler pazartesi günleri antifaşistlerin eylemleri sayesinde durdurulmuştu.

Antifaşistler bir hafta faşizme karşı Almanya'nın çeşitli kentlerinde toplamda 100 binden fazla göstericiyi sokağa çıkarmayı başarmıştı.

 

 



Bültene kayıt ol