Nikaragua’da kanal inşasına karşı protestolar

04.03.2015 - 10:47

Nikaragua’da “Toprak Göl ve Ulusal Egemenlik Savunması için Ulusal Konsey” temsilcileri kanal yapımını protesto ediyor.

El Tule ve Nueva Gine’deki çiftçiler bu haftadan itibaren kendi ürettikleri fasulye, pirinç, et gibi ürünlerini başkentte satmayacaklarını açıkladılar. Çiftçiler bununla hükümeti tehdit ediyorlar. Ulusal üretimin yaklaşık yüzde 40’ı bu bölgeden temin ediliyor ve ürünlerin satışının engellenmesi fiyat artışını beraberinde getirecek.

Çiftçiler özel mülklerin, özerk bölgelere ve yerli topluluklara ait kamusal arazilerin kamulaştırılarak, evlerinden ve topraklarından sürülerek sokakta kalacaklarından endişe ediyorlar ve kanal yapılmasına karşı çıkıyorlar.

Kanal projesine karşı bugüne kadar 31 protesto gösterisi düzenlendi. El Tule, San Carlos ve Los Chiles bölgelerinde yaşayan halk 9 Şubat’tan beri çocuklarını okula göndermiyor.

Kanalın inşasının toplam maliyetinin 50 milyar ABD doları düzeyinde olduğu tahmin ediliyor. Hükümete göre proje sayesinde, 50 bin-200 bin arası iş sahası yaratılacak. Bu kanalın beş yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Nikaragua Kanalı 250 bin ton kargo kapasitesiyle Panama Kanalı’nın son aşamasından iki kat fazla kapasiteye sahip olacak.



Bültene kayıt ol