Erdoğan'ın Almanya ziyareti: Protestolar, fikir ayrılıkları ve Can Dündar krizi

29.09.2018 - 08:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce "Nazi" olmakla suçladığı Almanya'ya, ekonomik kriz nedeniyle yaşanan sıkışmışlığı aşmak için ziyarette bulundu.

Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

Rusya, Fransa, Türkiye ve Almanya’nın ortak Suriye toplantısı yapacağını söyleyen Merkel, “Kalıcı bir ekonomik büyüme sağlayan Türkiye istiyoruz” dedi.

Can Dündar krizi

Basın toplantısına gazeteci Can Dündar'ın da akredite olması üzerine, Türkiye tarafı, Dündar katıldığı takdirde Erdoğan'ın toplantıyı iptal edeceğini ilan etmişti. Can Dündar toplantıya katılmadı, Erdoğan ise onu "ajan" ilan etti:

“Türk yargısı bırakılması gerekli olanları tutuksuz yargılanmak üzere de olsa bırakmıştır. Son söylediğiniz kişiye gelince Can Dündar’ın bir ajan olduğunu, devletin sırlarını ifşa etme durumunda olan bir kişi olduğunu 5 yıl 10 aya mahkum edildiğini biliyorsunuzdur. Aradaki bir boşluğu fırsat bilerek kaçarak Almanya’ya gelmiştir. 5 yıl 10 ay mahkumiyeti vardır. Devletin sırlarını ifşa etmiştir, bu suç teşkil eder. Suçluların iadesini yapmış bir ülkeyiz. Böyle bir suçlunun iadesini istemek en doğal hakkımızdır. Mahkumiyet kararı kesinleşmiş kişinin iadesini istedik. Böyle bir şey benim başıma ben veririm bakmam. Can Dündar devletin sırlarını ifşa eden bir ajan.”

Merkel ise Can Dündar'la ilgili bir soruya şu yanıtı vermişti:

“Ben adli yardımlaşma ilgili söz konusu bütün konuları ele almak istemiyorum. Gazeteci Dündar konusunda belirli ihtilafların olduğu açıkça ortada. Kendisinin bu konuda olmaması tamamen kendi kararıdır. Çok sayıda gazeteci burada bulunuyor. Bundan ötürü bütün gazeteciler tek tek soru soramıyoruz. Can Dündar’ın kendisi katılmama kararı vermiştir. Kendisi hakkında Sayın Cumhurbaşkanı’yla aramızda fikir ayrılıkları olduğunu burada teyit edebilirim. Çok sayıda vakayı çözüme ulaştırdık.” 

Gazeteci protestosu

Toplantının soru-cevap bölümünde protestoda bulunmak isteyen bir gazeteci dışarı çıkartıldı.

Almanya merkezli Tagesschau’nun aktardığına göre basın özgürlüğü için protestoda bulunmak isteyen gazetecinin üzerinde ‘Gazetecilere Özgürlük’ yazılı bir tişört bulunuyordu.

Dündar yanıt verdi: "İspatlarsa gazeteciliği bırakırım"

Yaptığı bir haber yüzünden yargılandığını hatırlatan Can Dündar, Erdoğan'a yanıt verirken “Ben ajan değilim, gazeteciyim. Bir haber yaptım ve bu haber yüzünden yargılandım. Erdoğan, basın toplantısında dünyanın gözünün içine baka baka yalan söyledi. Erdoğan benim ajan olduğumu kanıtlarsa mesleği bırakmaya hazırım” dedi.

Dündar, açıklamasına şöyle devam etti:

“Yayınladığımız görüntüler devletin jandarmaları tarafından çekilmiş görüntülerdi. Dolayısıyla ortada bir devlet sırrı yoktu. Erdoğan beni bahane ederek sorulardan kaçacaktı buna izin vermek istemedim. Devlet sırrı dediği şey MİT’in komşu bir ülkeye illegal olarak silah ihraç etmesi.”

Merkel’den Türkiye’ye insan hakları eleştirisi

Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden saatler önce yaptığı açıklamada ise ‘Türkiye’de insan haklarının görmek istediği gibi olmadığını’ söylemişti.

Merkel, iki ülkenin ekonomik olarak birlikte çalışmak zorunda olduğunu da kaydetmişti.

Yemekte cumhurbaşkanı da eleştirdi

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan onuruna verilen yemekte eleştirel bir konuşma yaptı. Steinmeier, Türkiye’de toplumsal çatışmaların insan hakları ve hukuk devleti temelinde çözümlenmesi gerektiğini söyledi ve demokratik normalliğe geri dönülmesi çağrısı yaptı.

Türkiye’de sivil topluma uygulanan yoğun baskıya ve muhaliflerin tutuklanmasına dikkat çeken Steinmeier’in Erdoğan’a hitaben yaptığı konuşamadan öne çıkanlar özetle şöyle:

- Sayın Cumhurbaşkanı umarım bunları gündem içerisinde görmezden gelemeyeceğimizi anlıyorsunuzdur.

- Günümüzde Türkiye’den endişe verici derecede çok sayıda insan, sivil topluma yönelik artan baskıdan kaçarak bize sığınıyor.

- Bu ülkenin cumhurbaşkanı olarak Türkiye’de siyasi nedenlerle tutuklu olan Almanya vatandaşlarından dolayı endişeliyim.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, endişesinin Türkiye’de hâlen tutuklu olan gazeteciler, sendikacılar, avukatlar ve siyasetçiler için de geçerli olduğunu söyledi.

Türkiye’ye demokratik normalliğe geri dönme çağrısı da yapan Steinmeier, “Türkiye’nin darbe girişimi travmasından iki yıl sonra dengesini yeniden bulmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan yanıt verdi: "Tekrar konuşmaya gerek yoktu"

Steinmeier’e yanıt veren Erdoğan ise “Bizden 3 tane, 5 tane, 6 tane gazeteci istediler. Ve buna karşı bizim ne yaptığımızı gayet iyi biliyorlar. Biz onların yaptıklarını yapmadık” dedi.

Can Dündar’a da isim vermeden değinen Erdoğan, “İşte bunlardan bir tanesi de 5 yıl 10 aya mahkum olmuş olan güya sözde gazetecidir. Sözde gazeteci bir boşluktan yararlanmış kaçmış Almanya’ya gelmiş sığınmıştır. Şu anda Almanya’dadır. Ve kendisi taltif edilmiştir. El üstünde tutulmuştur” diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Benzer bir şey acaba burada yapılıp da Türkiye’ye kaçmış olsa, bakın kendileri bizden üç tane, beş tane, altı tane gazeteci istediler. Ve buna karşı bizim ne yaptığımızı gayet iyi biliyorlar. Biz onların yaptıklarını yapmadık. Yargımız bu konuda elinden geleni yaparak, iki tanesinin bir tanesini tutuksuz yargılanmak üzere, bir tanesi ise bırakılmıştır ama şu anda benim ülkemden bu şekilde mahkum olmuş olan birisi kaçıp buraya geliyor ve biz kendisini istiyoruz. Aramızda suçluların iadesi anlaşması olduğu halde bu kişi bize verilmiyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, sözlerine şunları ekledi:

“Halbuki bunları biz gündüz aramızda konuştuk. Tekrar burada bunları konuşmaya gerek yoktu. Çünkü bu sofrayı ben bir muhabbet sofrası olarak görüyordum ve bir muhabbet sofrasında da aslında bunlar konuşulmazdı.”

Protesto gösterilerinin gölgesinde bir ziyaret

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Eylül tarihine dek sürecek Almanya ziyareti boyunca 140’ı aşkın sivil ve demokratik kitle örgütünün oluşturduğu “Erdoğan Not Welcome (Erdoğan Hoş Gelmedin)” adlı platform tarafından protesto ediliyor.

Dünkü eylemlerden sonra bugün de Berlin'de kitlesel bir protesto düzenlenecek.

Cumartesi Anneleri de tepki gösterdi

Cumartesi Anneleri, zorla kaybedilen kayıplarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları eylemin yasaklandığı dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berlin’de savaşın ve diktatörlüğün kurbanlarını anmak için yapılan ‘Neue Wache’ anıtına ziyaret düzenlemesine tepki gösterdi:

“İstanbul’da gözaltında kaybedilen evlatlarını arayan Cumartesi Anneleri polis tarafından ağır biçimde darp edilirken, Erdoğan Berlin ziyareti sırasında Unter den Linden bulvarındaki oğlunun cansız bedenine sarılmış bir anneyi tasvir eden ‘Neue Wache’ adlı, savaş ve diktatörlük kurbanları anıtını ziyaret edip çelenk bırakacakmış. UNUTMAYACAĞIZ!”



Bültene kayıt ol