Esad rejimine karşı demokratik muhalefet

27.09.2018 - 14:42

Suriye'de içinde sol partilerin, feminist grupların, Kürt ve Türkmen derneklerinin, gençlik örgütlerinin, Hristiyanların da bulunduğu muhalif güçler Baas rejimi tarafından tutuklanan insanlar için adalet istiyor. Muhalif güçlerden Demokratik Sol Parti'den bir heyet DSİP'i ziyaret etti. 

Suriye’de herkes İdlip’in akıbetinin ne olacağını tartışırken, Baas rejimine karşı devrimin özünü benimseyen gruplar faaliyetlerini sürdürüyor. İçinde sol partilerin, feminist grupların, Kürt ve Türkmen derneklerinin, gençlik örgütlerinin, Hristiyanların; kısacası özgür bir Suriye’yi düşleyen 28 farklı kurumun imzası olan bir açıklamada, Baas rejiminin haksızca tutukladığı binlerce kişi için adalet talep ediliyor ve hapishanelerdeki işkenceler lanetleniyor.

215 bin kişinin Baas rejiminin zindanlarında olduğu tahmin ediliyor. Esad diktatörlüğü, buralarda öldürülen 15 bine yakın kişi olduğunu duyurdu. Ancak katledilen mahpusların bedenleri ailelerine verilmiyor. Hatta, hapiste olan yakınınız hakkında size haber dahi verilmiyor. Ancak kendiniz başvurursanız ölüp ölmediğini öğrenebiliyorsunuz.

Suriye’de mücadele eden Demokratik Sol Parti, önümüzdeki dönem üç konuda kampanya yürütecek: 1- Hapishanelerde öldürülenlerin bedenlerinin ailelerine teslimi, 2- Tüm mahpusların salınması, 3- Suriye’de askeri sürecin sona erdirilmesi ve siyasi çözümün aranması.

Demokratik Sol Parti’den bir heyet, Türkiye’de en başından itibaren Suriye Devrimi’ni savunan ve mültecilerle dayanışmak için yıllardır mücadele eden Devrimci Sosyalist İşçi Partisi’yle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, devrimin ardından Suriye’de gelinen durum, küresel ve bölgesel güçlerin müdahalesinin yarattığı sıkıntılar konusunda uzlaşma sağlandı ve uzun vadeli birlikte iş yapma iradesi ortaya konuldu.



Bültene kayıt ol