Sosyalist İşçi, 624. sayısında Hindistan'ı vuran sel felaketine ve kapitalizmle bağlantısına değindi.
Hindistan'ın yedi eyaletinde bu yıl muson mevsimindeki şiddetli yağış, sel ve toprak kayması nedeniyle ölenlerin sayısı bini aştı. Üç aydır aralıksız devam eden yağışlar Ağustos ayında şiddetlendi. Bu yağışlardan en fazla etkilenen eyalet Kerala oldu. Ağustos başından beri gün ve gün artan ölü sayısı Ağustos’un sonunda Kerala’ da 483’e ulaştı ve hala kayıpların olduğu söyleniyor. Bölgede elektrik yok, su yok. Onlarca hastane tamamen sular altında, onlarcası da kullanılamaz durumda. Yüzbinlerce insanın evinin tarumar olduğu, ekili tarım arazilerinin sular altında kalmasıyla eyaletin tüm gelirini kaybettiği de eyalet valisinin yaptığı açıklamada yer alıyordu. Kurtarılan insanlar ve yaşam alanlarını kaybedenler başka bölgelere, yardım kamplarına taşınmış. Ama kısa sürede milyonu aşan kamplarda salgın hastalıkların baş göstermesi, boğulmaktan kurtulan insanları bekleyen yoksulluk, evsizlik, hastalık, göç etmek gibi daha birçok sorun sel sularının çekilmesiyle birlikte açığa çıkacak. Bunlar açığa çıktığında belki biz çoktan Kerala’ yı bırakmış bir başka felaketin boyutlarına şaşırıyor, üzülüyor ve öfkeleniyor olacağız.
“Nazik bir uyarı”
Hintli yazar ve aktivist Arundhati Roy Kerala bölgesindeki sel felaketi üzerine yazdığı makalenin sonunu “Bunca hiddetine rağmen 2018 sel felaketi belki de sadece nazik bir uyarıydı” diye bitirmiş. Bu daha büyük felaketlerin yaşanacağının uyarısı… Ama bu yılın başından beri dünyanın dört bir yanını kavuran aşırı sıcaklar, söndürülemeyen orman yangınları, insanları açlığa mahkum eden şiddetli kuraklıklar, aşırı yağışlar ve seller… Her bir felaketin yarattığı insani, ekolojik ve maddi kayıplarının özeti bile sayfaları doldurmaya yeter. Oysa yapmamız gereken felaketlerin boyutlarını ve olacak olanları anlatmaktan fazlası olmalı. felaketlerin oluşmasından sorumlu olanın ne olduğunu anlamak ve buna karşı mücadele etmek asli önceliğimiz olmalı.
Hindistan'da yükselen gelgit - (Arundhati Roy)
Sorumlular, suçlular
Fosil yakıtların kullanımının sıcaklığı artırdığı, iklimi değiştirdiği; değişen iklimin aşırı hava olaylarına yol açtığı onlarca yıldır biliniyor. Bu bilgi sadece bilim dünyası içinde değil bizzat bu işten sorumlu olanlar tarafından biliniyor. Örneğin Exxon Mobil otuz küsur yıl önce bu bilgiye kendi yaptırdığı bir araştırma sonucu ulaşmıştı. Faaliyetini sürdürmesi halinde gezegen sıcaktan kavrulacaktı. Ama bu bilgi onu durdurmadı aksine daha fazla petrol çıkarmak için yatırımlarına hız verdi. Bununla da yetinmedi ve kâr etmesine engel olunmasını önlemek, kamuoyunu manipüle etmek için ‘iklim değişikliği yoktur’ ya da şüphe ile yaklaşılması gerekir diyen kuruluşlara para verdi.
Exxon Mobil’in yaptığını bir çok dev şirket yapıyor. Kuzey Kutbu buzullarının erimesini fırsat diye gören ve sevinen şirketle var örneğin. Deniz taşımacılığında daha kısa yeni bir rotanın oluşması; bunun maliyetlerde düşüşlere yol açması ve kârlılığı artırması şirketleri sevindirirken, buzullar nedeniyle ulaşılması maliyetli ve güç petrol, doğalgaz ve çeşitli değerli madenlere daha rahat ve ucuza ulaşılması da kıyı ülkelerini sevince boğuyor. İnsan ve canlı türlerinin tükenmesi gerçekliği karşısında hala elde edecekleri kârları düşünenlerin egemenliğindeki kapitalist sistemin yarattığı bir krizi alt etmenin tek yolu bu sistemi tamamen değiştirmekten geçiyor. Kapitalist sistemin yıkıcılığı iklim değişikliği ile birlikte yaşamı, yaşam olanaklarını yok ediyor.
(Sosyalist İşçi)