Irak'ta mezhepçi Şii rejime karşı Şii ayaklanması

08.09.2018 - 07:43

Irak'ın güneyinde Temmuz ayından sonra bir kez daha başlayan gösteri dalgası yayılıyor. Göstericiler, Basra'da İran Konsolosluğu'nu ateşe verdiler.

Irak'ın ikinci büyük kenti Basra'da Temmuz ayından bu yana kamu hizmetlerinin yetersizliği, işsizlik ve su sıkıntısı gibi nedenlerle süren protestolarda gerilim son bir haftadır yeniden tırmandı.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, protestolarda pazartesi gününden bu yana en az 11, Temmuz ayındaki başlangıcından bu yana ise en az 25 kişi hayatını kaybetti.

Cuma günkü eylemde bazı protestocular, İran'ın kentteki konsolosluğa girerek binanın bazı kısımlarını ateşe verdi. "İran dışarı!" sloganları atan eylemciler, İran bayrağı da yaktı. Bunun üzerine güvenlik güçleri, olayları bastırmak amacıyla protestocuların üzerine ateş açtı. Nüfusunun çoğunluğu Şii olan Basra'da birçok kişi, İran'ın desteklediği siyasi partileri Irak'ın içişlerine karışmakla suçluyor ve kentte mevcut olan altyapı sorunlarından onları sorumlu tutuyor.

Bazı sosyal medya hesaplarından aktarıldığına göre, eylemciler ABD Konsolosluğu önünde toplanarak burayı da yakmak istediler, ancak Irak güvenlik güçleri tarafından engellendiler.

Olayların ardından kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Basra’da büyük gösteriler



Bültene kayıt ol