ABD merkezli bir araştırmaya göre IMF ve AB’nin Yunanistan’dan talep ettiği ‘kemer sıkma’ politikaları nedeniyle Yunanistan’daki ölümler son 8 yılda üç katına çıktı.
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre Yunanistan’da sekiz yıl süren ‘kemer sıkma’ politikası nedeniyle ölüm oranı yükseldi.
DHA’nın aktardığına göre University of Washington tarafından yapılan araştırmada son 18 yılın ölüm oranları incelendi.
Buna göre, 2000-2010 yıllarında ölüm oranında yüzde 5.16’lık bir artış meydana gelirken bu rakam politikaların uygulandığı 2010-2018 yıllarında yüzde 17.7’ye yükseldi.
Ölüm artış hızı, diğer Avrupa ülkelerini de üçe katladı.
Bebekler ve yaşlılar etkilendi
Üniversitenin açıklamasında, 2010’da Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) talep ettiği sert ‘kemer sıkma’ politikası sonucunda Yunanistanlıların sağlık durumunun kötüleştiği, buna bağlı olarak ölümlerin arttığı belirtildi.
Araştırmaya göre özellikle beş yaşından küçük ve 70 yaşından büyük kişilerin ölüm sayısında yüksek artışlar gerçekleşti.
Sağlık harcalamalarında kısıtlama
Araştırmaya katılan Yunan Dr. Yiorgos Kotsakis, The Lancet Public Health dergisine verdiği demeçte, kemer sıkma politikalarının sağlık alanına yaptığı etkileri şöyle değerlendirdi:
“Bu araştırma sosyoekonomik değişikliklerin sağlık alanında yarattığı etkileri gözler önüne sermesi açısından çok önemlidir. Devletin sağlık alanında yaptığı kısıtlamalar, tedavi edilebilir hastalıkların ölümcül olmalarına neden oldu.”
Türkiye’de de bakanlıklarda kesinti yapılması bekleniyor
TL’deki kayıplar devam ederken, Türkiye’de de bakanlıkların ‘tasarrufa’ gideceği belirtilmişti.
Açıklamayı yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Kamu harcamalarıyla ilgili tasarruf tedbirleri alınıyor” demişti.
Albayrak, “Bakanlıklarla konuşarak tasarrufu başlattık. Kamuda yüzde 30’a varan tasarruf hedefleniyor”.diye konuşmuştu.
Öte yandan kurdaki yükseliş nedeniyle 503 ilacın piyasaya sınırlı şekilde verildiği bildirilirken, SGK’nin 143 ilaca ödeme yapmayı durdurduğu belirtilmişti.
(Gazete Karınca)