Fas’ta mülteciler sınırı geçtiler

23.08.2018 - 12:54

Çarşamba günü Fas’tan İspanya kontrolündeki Ceuta bölgesine geçmek isteyen yüzlerce mülteci sınırı ayıran dikenli tellerin üzerinden atladı.

Fas’ta çoğu Sahra altı Afrika ülkelerinden gelen mülteciler, Kuzey Afrika’nın İspanya kontrolündeki bölgesi Ceuta’ya geçebilmek için dikenli tellere tırmandı. Bölgede buna benzer pek çok girişim oluyor.

Socialist Worker’dan Tomáš Tengely-Evans’ın haberine göre Paramiliter Guarda Civil polisi tarafından korunn dikenli telleri aşmaya çalışan 5 mülteci yaralanırken yüzlerce mülteci telleri aştı.

Telleri aşabilen mültecilerin bazıları Avrupa’da daha güvenli bir hayat kurabilmek umuduyla kabul merkezlerine gitti. İspanya yetkilileri ise çoğunu geri yollamaya çalışacak. Sahra Altı Afrika’dan kaçan mültecilerin çoğu savaş, diktatörlük, yoksulluk ve iklim değişiminin etkileri sebebiyle Afrika’dan ayrılmaya çalışıyor.

Fas’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra İspanya’nın elinde tutmayı başardığı Ceuta ve Melilla limanları mülteciler için bir geçit noktası oldu. 2018’in başından beri bu bölgeden 3000 mülteci geçmeyi başardı.

Uluslararası Göç Organizasyonu’na göre bu yıl İspanya üzerinden Avrupa’ya giriş yapan mülteci sayısı 19.586’ya yükseldi. İspanya, bugüne kadar mültecilerin temel geçiş noktaları sayılan İtalya ve Yunanistan’ı geçerek Avrupa’ya temel geçiş noktalarından biri oldu. Yunanistan ve İtalya hükümetleri mültecilerin geçişini zorlaştıracak pek çok önlem almış, bu sebeple de mülteciler İspanya gibi daha uzun ve tehlikeli yolları denemeye başlamışlardı.



Bültene kayıt ol