Donald Trump’tan Güney Afrika’ya apartheidcı tepki

23.08.2018 - 12:06

ABD Başkanı Donald Trump, Güney Afrika’da gerçekleştirilecek toprak reformu için “Beyaz çiftçilerin topraklarına el koyuyorlar” dedi.

Güney Afrika’da iktidarda bulunan Afrika Ulusal Kongresi (ANC), Aralık ayında siyah Güney Afrikalılar lehine toprakların yeniden dağıtımını tazminatsız olarak sağlayan bir yasa tasarısını kabul etti. Dün Fox News’in bunu haber yapması üzerine ABD Başkanı Donald Trump bir tweet attı. Trump, "Başkan Yardımcısı Mike Pompeo'dan Güney Afrika'daki toprak ve çiftlik el koyma ve kamulaştırmalarını ve çok sayıda çiftçinin öldürülmesini yakından incelemesini istedim. 'Güney Afrika hükümeti şimdi de beyaz çiftçilerin topraklarına el koyuyor' " yazdı.

Güney Afrika hükümeti ise resmî Twitter hesabından Trump’a "Güney Afrika bize sadece sömürge geçmişimizi hatırlatan ve ulusumuzu bölme amacı taşıyan bu dar görüşlü anlayışı tamamen reddediyor" yazarak Trump’a cevap verdi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa yaklaşan 2019 seçimleri öncesi toprak reformunun hızlanmasını istiyor. Ramaphosa'ya göre 1994'te apartheid rejiminin sonlanmasının ardından ülke nüfusunun yüzde 8'ini oluşturan beyazlar ülkedeki çiftliklerin yüzde 72'sini, çoğunluğu oluşturan siyahlar ise mevcut çiftliklerin sadece yüzde 4'ünü elinde tutuyor.

Apartheid nedir?

Güney Afrika’da 1948-1994 arası varlığını sürdüren ve beyazlardan oluşan azınlığın ülkenin geniş bir kesimini oluşturan siyahlar üzerinde ekonomik, sosyal ve politik güç kullandığı ırk ayrımcı rejim. Apartheid, Nelson Mandela ve örgütü ANC öncülüğünde verilen mücadele sonucu yıkılmıştı. Ancak Güney Afrika’da apartheid rejiminden kalan eşitsizlik derin bir şekilde devam ediyor.

Apartheid rejimini tarihe gömen siyah öfke



Bültene kayıt ol