Cenova'daki köprü neden çöktü?

16.08.2018 - 10:02

Pazartesi günü İtalya’nın Cenova kentinde çöken ve 39 kişinin ölümüne sebep olan köprünün çöküş nedeni para.

Mühendislik uzmanları bu “dengesiz" köprünün tamir edilmek yerine yıkılıp baştan yapılmasının daha uygun maliyetli olacağını söylemişlerdi. Uygun maliyet kaygısı, problemlerin başlangıcı oldu.

1967’de inşa edilen Morandi Köprüsü, 50 yıldan daha uzun süredir yoğun trafiğe maruz kaldı. Ama köprüler birdenbire çökmezler. Uzmanlar defalarca köprünün yapısının bozulduğuna dair uyarılarda bulunmuştu.

Cenova Üniversitesi’nden profesör Antonio Brencich, “Morandi Köprüsü’nün bir mühendislik fiyaskosu” olduğunu söyledi ve köprünün eksikliklerinin herkes tarafından fark edilebilir durumda olduğunu belirtti.

2011’de köprüden geçen yolu işleten Autostrade per l’Italia şirketinin hazırladığı raporda, köprünün şiddetli bir şekilde çürüdüğü ve durmadan, yıllarca bakım yapılması gerektiği belirtilmişti.

İtalya’nın önde gelen gazetelerinden Corriere della Sera yıkımın ardından “Mazeretler faydasız çünkü herkes durumu biliyordu” başlığıyla çıktı.

2016 yılının aralık ayında Cenova bölgesinde çıkan Il Secolo XIX gazetesi, Liguria bölgesi yetkililerinin sadece minimum bakımlar için köprülere kaynak ayırdığını, bu sebeple bakım çalışmalarının kaynaksız kaldığını iddia etti. Yetkililerin bu kaynakları daha popüler projelere harcamayı tercih ettiği iddia ediliyor.

İtalya’da hükümetteki koalisyonun en büyük ortağı 5 Yıldız Hareketi, suçluların cezalandırılması gerektiğini ve vurgunculukla suçlanması gerektiğini söyledi; fakat geçmişte köprünün yenilenmesi planlarına karşı çıkmışlardı.

5 Yıldız Hareketi köprüyle ilgili güvenlik kaygılarını “çocuk uydurması” olarak değerlendirmişti.

2013 yılında partinin internet sitesindeki bir açıklamada, köprünün her an yıkılabileceği konusundaki uyarılar “peri masalı” olarak değerlendirilmişti. Köprünün yıkılmasından sonra bu açıklama kaldırıldı.

Ayrıca 5 Yıldız Hareketi bu köprünün iyileştirilmesini de içinde barındıran bir dizi altyapı projesini rafa kaldırmıştı.

İtalya’nın 5 Yıldız Hareketi’ne üye başbakanı Giuseppe Conte ve aşırı sağcı iç işleri bakanı Matteo Salvini, suçlunun Avrupa Birliği’nin kemer sıkma politikaları olduğunu söyledi. Bu kesintiler gerçekti.

Sağcılar tarafından yapılan paranın harcanacağı yer seçimleri suçluların Avrupa Birliği’nden daha yakın olduğunu gösteriyor.

Simon Basketter

(Socialist Worker'dan Türkçe'ye Berkay Bağcı çevirdi)



Bültene kayıt ol