6. Küresel İklim Grevi, birçok ülkede ve şehirde düzenlenen eylemlere sahne oldu.
Dünya genelinde 3.500 yerde, çoğu yerde maske ve fiziksel mesafe kurallarına uygun şekilde gerçekleşen eylemlere onbinlerce aktivist katıldı.
Greta Thunberg attığı tweet mesajında “Fridays For Future ve iklim hareketinin gençleri, güvenli bir şekilde ve Covid-19 yönergelerine uyarak, iktidardakilerin bu duruma acil bir kriz gibi davranmasını talep etmek için dünya çapında yeniden grev yapıyor” diye yazdı.
Geçen yıl Eylül ayındaki eylemlere dünya çapında 7,5 milyon kişi katılmıştı. Bu defa korona salgını önlemleri eylemlere damgasını vurdu.
İsveç’te gerçekleşen eylemlerde 50 kişi sınırı uygulandı. 150 kadar şehir ve ilçede eylemler gerçekleştirildi.
Paris’te İklim İçin Gençler inisiyatifi bazı sokakları barikatlarla kapattı ve ünlü iktisatçı Thomas Piketty’nin konuşma yaptığı, yüzlerce aktivistin katıldığı bir toplantı örgütledi.
Lizbon’da 1000 kişi iklim için büyük bir yürüyüş gerçekleştirdi.
İklim için grev yapmanın yasak olduğu ve 16 yaşındaki iklim grevcisi Arshak Makichyan’ın birkaç kez tutuklandığı Moskova’da yüz kadar genç aktivist iklim için dans gösterisi düzenledi.
İspanya’nın Sevilla kentinde yüzlerce aktivist tek sıra halinde aralarına ikişer metre mesafe koyarak yürüyüş yaptı.
Bu yıl eylem yapılan 3.500 nokta arasında 10 kadar aktivistin eylem düzenlediği Antarktika da yer aldı.
Dünya çapında gerçekleşen eylemlerin ve grevlerin en büyüğü ise Almanya’da oldu. 450 ayrı noktada toplam 200 bin aktivist sokaklara indi. Başkent Berlin’de 21 bin kişinin katıldığı büyük bir yürüyüş yapıldı.
Türkiye’de iklim eylemleri
Türkiye’nin de birçok yerinde aktivistler iklim için sokaklardaydı.
Geçen yıl 4 binden fazla kişinin katıldığı bir iklim grevi ve iklim festivali örgütleyen Sıfır Gelecek kampanyası bu yıl pandemi nedeniyle sokak eylemleri örgütlemedi.
Aynı gerekçeyle Gelecek İçin Cumalar Türkiye de sokak ve grev çağrısı yapmadı. Zoom üzerinden online bir toplantıda 100 kadar aktivist buluştu.
Ancak Gelecek İçin Cumalar Bursa gibi bazı yereller sokak eylemleri gerçekleştirdiler.
Antikapitalistler de İstanbul, İzmir ve Tekirdağ’da basın açıklamaları düzenledi.
İstanbul'da aktivistler "İklimi değil sistemi değiştir" demek için Moda çimlerinde buluştu. Eylemde "Kâr değil insan! Kâr değil yaşam", "Yönetemiyorsunuz, yok oluyoruz", "İklim krizini durdur, göçmenlere sahip çık", "Fosil yakıt müjde değil felakettir", "İklim banka olsaydı çoktan kurtarılmıştı", "İklim adaleti = sosyal adalet", dövizleri taşındı.
İzmir'deki eylem FFF ile birlikte Alsancak'ta yapıldı. Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan aktivistler, küresel eylem gününde şirketlere ve kapitalizme karşı seslerini yükselttiler.
Tekirdağ'da ise Hasan Ali Yücel Meydanı'nda gençler, iklim aktivistleri bir araya gelerek kapitalizmi protesto etti. Tekirdağ'daki aktivistler "Şirketleri değil gezegeni kurtar", "Başka bir dünya yok", "İklim krizini durdur, göçmenlere sahip çık", "Zaman daralıyor, harekete geç, ya sıfır karbon ya sıfır gelecek!" dövizleri taşıdı.