İklim için okul grevi: 8 şehirde öğrenciler eylemdeydi

16.03.2019 - 07:08

İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in geçen yıl Ağustos ayında başlattığı iklim için okul grevine Türkiye’den birçok il ve ilçeden katılım oldu. İstanbul, Iğdır, Adıyaman, Ankara, İzmir, Muğla, Antalya ve Balıkesir’de öğrenciler eyleme destek verdi.

İstanbul Bebek’te eyleme katılan çocuklar hazırladıkları ‘Geri dönüşüm olur geri dönüşü olmaz, boyumuza değil sesimize bakın, uyanın geleceğimizi kurtarın, ikinci bir dünya yok’ pankartlarıyla yetkililere çağrıda bulundu. Eyleme destek veren başka bir yer ise Balıkesir’in Ayvalık ilçesi oldu. Burada boykot hakkında açıklamalarda bulunan lise öğrencisi Ege Edman, “Lütfen geleceğimiz için harekete geçin ve bir şeyler yapın” dedi.

"Hemen harekete geçilmeli"

Okulu boykot grevi çağrısına uyan öğrenciler sabah saatlerinde Bebek’te bir araya geldi. Öğrenciler iklim değişikliğine dikkat çeken pankartlarla yetkililere çağrıda bulundu. Ayvalık’ta da Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencisi Ege Edman’ın çağrısıyla, bir grup öğrenci Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yaparak, küresel ısınmaya dikkat çekti. Eyleme; Ayvalık Kent Konseyi, Çevre Güzelleştirme ve Ayvalık’ı Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Başka Bir Okul Mümkün Kooperatifi, Özel Ayşecik kreşinin kurucu müdürü Ayşe Tosunoğlu ve 6 öğrencisi, siyasi parti temsilcileri ile Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve birçok Balıkesirli destek verdi.

Boykot hakkında açıklamalarda bulunan lise öğrencisi Ege Edman, “Bir yıldır Ayvalık’ta yaşıyorum. İklim değişikliği ve küresel ısınma ile ilgili gerçekleri bir radyo kanalında duydum ve Greta ile ilgili yazılar okudum. Bu çok ilgimi çekti ve araştırmaya karar verdim. Dünyada şu an kimse ilgilenmiyor, ama acilen bir şeyler yapmamız gerek” dedi. Bilim insanlarının 12 yıl içinde dünyanın geri dönülmez biçimde ısınacağı yönünde uyarılarını hatırlatan Edman, “O yüzden şimdi bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bir sürü sel meydana gelecek. Hava olayları çok fazla değişecek ve çok fazla felaket gelecek. Artık bunu bireysel değil yöneticiler düzeyinde büyük önlemler durdurabilir. Önlem alabilecek insanlar şu an bu sistemden çok büyük, hayal edemeyeceğimiz paralar kazanıyorlar ve bu nedenle engellemek istemiyorlar. Lütfen geleceğimiz için harekete geçin ve bir şeyler yapın. Yoka biz sizin yaşınıza geldiğimizde böyle güzel bir dünyada yaşayamayacağız” dedi.

İklim grevi: 125 ülkede bir milyon öğrenci okulu kırdı

"Büyüklerin kirlettiği dünyayı çocuklar temizleyecek"

İstanbul Bebek'te düzenlenen eyleme katılan 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün biz gençler olarak geleceğimizden kaygı duyduğumuzu göstermek için buraya geldik. 

Bugün okula gitmedik çünkü okul bekleyebilir ama iklim değişikliği beklemez. 

Çünkü bugün İstanbul’da hava sadece soğuk. 

Ama ya sel olsaydı, ya da sokağa çıkamayacak kadar sıcak olsaydı? Buraya gelemezdik.

İklim değişikliği yüzünden seller, hortumlar, kasırgalar sıklaşıyor.

Aşırı sıcak havalar yüzünden barajlar kuruyor. Bitkiler azalıyor. 

Bunu siz yarattınız! 

İklim değişikliğine yol açan kömürü siz yaktınız. 

Petrolü siz kullandınız.  

Ormanları siz büyükler kestiniz. 

Denizleri biz çocuklar kirletmedik.   

Balinaların karnındaki plastikleri biz denize atmadık. 

Betondan binaları biz çocuklar dikmedik.

16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg diyor ki, “Eviniz yanıyormuş gibi hareket etmenizi istiyorum, çünkü yanıyor!”

Evimizi biz çocuklar yakmadık. Ama hepimiz aynı evdeyiz.

Unutmayın ki siz de bir zamanlar çocuktunuz. Ama şimdi siz büyükler bu yangını söndürmekte geç kalıyorsunuz.

Biz çocuklar temiz bir dünya istiyoruz. Çünkü biz de çocuklarımıza miras bırakabileceğimiz bir dünya istiyoruz.

Biliminsanları iklim değişikliğini geri döndürebilmemiz için 12 yılımız kaldığını söylüyor. 12 yıl sonra hepimiz ölmeyeceğiz ama yapacak bir şey de kalmayacak.

12 yıl sonra ben 23 yaşında olacağım.

Siz büyüklere soruyorum:

23 yaşında daha da kötüye gideceği kesin olan bir dünyada ne yapabilirim? 

Niçin para kazanayım?

Niçin eğitim alayım?

Dünya şimdikinden kötü olacaksa, 

Niçin çocuğum olmasını hayal edeyim? 

Bugün öğrenciler 123 ülkede, 2005 farklı etkinlik düzenliyor.  Dünya en yaygın gönüllü gençlik eylemine tanık oluyor ve bizler de bunun parçasıyız. Biz de Türkiye’de, Ayvalık’ta, Iğdır'da, Antalya’da, Bursa’da, Sakarya’da, İzmir’de parklarda ve binaların önünde bir araya geldik.

Beğenseniz de beğenmeseniz de değişim başladı. 

Büyüklerin kirlettiği dünyayı, çocuklar temizleyecek.

Siz büyüklerden tek bir isteğimiz var: 

Bu dönüşümü daha da  zorlaştırmamanız ve bir an önce harekete geçmeniz.

Greta Thunberg, Paris Anlaşmasının şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini söylüyor. 

Ama internette “Türkiye ve Paris Antlaşması” diye arattığımda, Türkiye’nin Paris Antlaşmasını onaylamadığının haberleri çıkıyor.

Annem’e sordum ama ne dediğini anlamadım. Öğretmenlerim de bilmiyor. Birinin bana açıklaması gerekiyor. Detaylar bizim işimiz değil. Şu anda bir değişim başlıyor. 

Biz değilsek, kim?

Şimdi değilse ne zaman?"

İklim için okul grevi nedir?

İklim aktivisti Greta Thunberg’ın İsveç Parlamentosu’nun önünde başlattığı eylemler bütün dünyaya yayılarak ses getirdi. Brüksel, Paris, Zürih ve Taraflar Konferansı’nın gerçekleştiği Katowice gibi pek çok şehirde pankart açan Greta Thunberg’ın, politikacıları iklim için harekete geçmeye çağırdı. Türkiye’den de gençler ve çocuklar, iklim için okul grevine katıldı. 9 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu’nun İstanbul Bebek Parkı’nda başlattığı #iklimiçinokulgrevi eylemine Iğdır, Adıyaman, Ankara, İzmir, Muğla, Antalya ve Balıkesir’den de destek geldi.

Nobele aday gösterildi

İsveçli çevre aktivisti Greta Thunberg, Norveçli parlamenterler tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Norveçli parlamenter Freddy Andre Oevstegaard, “Greta’yı aday olarak gösterdik çünkü iklim tehdidi savaş ve çatışmaların başlıca sebeplerinden birisi olabilir” dedi. Oevstegaard ve diğer Sosyalist Sol Parti üyeleri Greta’nın dünya barışına büyük bir katkısı olduğunu belirtti. Greta’nın adaylığına Nobel Komitesi’nden henüz bir yorum gelmedi. 1997 doğumlu Pakistanlı insan hakları aktivisti Malala Yousafzai, 2014’te 17 yaşındayken Nobel Barış Ödülü almıştı.

(DHA)



Bültene kayıt ol