İklim grevi: 125 ülkede bir milyon öğrenci okulu kırdı

16.03.2019 - 07:17
Haberi paylaş

İklim için uluslararası öğrenci grevi günü olarak belirlenen 15 Mart'ta 125 ülkede 2000 noktada gösteriler yapıldı. Tahminlere göre tüm dünyada bir milyon öğrenci cuma günü okullarına gitmedi.

Meksika, ABD, Avustralya, Güney Kore, Hindistan, Nepal ve Yeni Zellanda'nın yanı sıra Avrupa'nın birçok yerinde de kitlesel gösteriler gerçekleştirildi.

"Gelecek için Cumalar" sloganıyla örgütlenen okul boykotlarında, öğrenciler her yerde hükümetlerinden iklim değişikliğine karşı harekete geçmelerini talep ettiler.

Öğrenciler arasında iklim protestolarının hızla yayılmasını sağlayan ve yürüyüşlerin adeta sembolü haline gelen 16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg de Stockholm'de protestolara katıldı. Genç kız yürüyüşte yaptığı konuşmada, "Biz bu dünyanın içine doğduk ve tüm hayatımızı bu krizle geçirmek zorundayız. Çocuklarımız, torunlarımız ve diğer nesiller de bu şekilde yaşayacak. Bunu kabul etmeyeceğiz. Protesto ediyoruz çünkü bir gelecek istiyoruz" dedi.

İsviçe'nin Basel kentinde binlerce kişi "Biz buradayız, sessiz değiliz, çünkü geleceğimiz çalınıyor" diyerek yürüdü.

Fransa'da ise "Gelecek İçin Cumalar" adlı gençlik hareketinin çağrısı üzerine Lyon, Strazburg ve Paris gibi kentlerde gösteriler düzenleyen öğrenciler, siyasetçilerden "iklim değişikliği sorununa karşı acil eyleme geçmelerini" istedi. Öğrenciler ayrıca Fransa’nın en büyük bankalarından Société Générale’in Paris’teki genel merkezini işgal etti. Kentteki ana gösteriye 50 bin öğrenci katıldı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da gençler, "Size bir ders vermek için derslerimizden geri kaldık." sloganları ile hükümet yetkililerini eleştirdi.

Avustralya'da ise öğrenciler politikacıları ünlü Harry Potter serisindeki kötü büyücü karakteri Voldemort'u kullanarak eleştirdi. "İklim değişikliği Voldemort'tan daha kötü” şeklinde pankart açan gençler,durumun vahametine dikkat çekmeye çalıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde sokakları dolduran yaklaşık bin 500 genç de "Gezegenimiz geleceğimiz" sloganları ile yürüdü, "iklim için şimdi harekete geçilmeli" çağrısında bulundu.Türkiye'de de bazı noktalarda öğrenciler buluşarak eylem yaptılar.

(Fotoğraf: Çekya'daki eylemden - The Guardian)

İklim için okul grevi: 8 şehirde öğrenciler eylemdeydi

Bültene kayıt ol