İzmir Torbalı'da çalışan Türkiyeli ve Suriyeli tarım işçilerinin yevmiyelerin artırılması için kurdukları birlik ve iş bırakma, kısmi zam getirdi.
Torbalı'da tarlalarda çalışan tarım işçilerinin yevmiye artışı talebini bazı tarla sahiplerinin kabul etmesi üzerine işçilerin bir kısmı iş başı yaparken geriye kalan tarım işçileri ise tarlaya çıkmadı.
İzmir'in tarım sektörü içerisinde önemli bir paya sahip olan Torbalı'daki binlerce tarım işçisi, aldıkları yevmiyelerin günlük asgari ücretin altında kalması sebebiyle harekete geçti. Hazırladıkları broşürleri ilçe genelinde dağıtan tarım işçileri, yevmiyelerin asgari ücrete göre yeniden düzenlenmesini istemiş, aksi durumda 30 Haziran Cumartesi (bugün) tarlaya çıkmayacaklarını duyurmuşlardı.
Zam talebinin üzerine ilçede dayıbaşları, tarla sahipleri, muhtarlar ve Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Hakan Karakaya'nın katılımıyla bir toplantı gerçekleşti. Torbalı Ziraat Odasında yapılan toplantıda işçiler adına bulunan muhtarlar yevmiyelerin düşüklüğüne dikkat çekti. Muhtarlar yüzde 10'luk dayıbaşı kesintisinin de dikkate alınarak yevmiyelerin 55 liradan 66 liraya çekilmesini istedi. Tarla sahipleri ise yapılan işçiliğin kötü olduğunu belirterek zammı yüksek buldu ve 60 lira önerisinde bulundu.
Türkiyeli ve Suriyeli işçiler birleşti, zam talebi kısmen kabul gördü
Toplantı pazartesi gününe ertelenirken 11 liralık zam talebi bazı tarla sahipleri tarafından kabul gördü. Zam talepleri gerçekleşen işçiler tarlaya çıkarken diğer işçiler bugünü dinlenerek geçirdi. İlçede binlerce Türkiyeli ve Suriyeli tarım işçisi de bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda tarla sahipleri tarafından birbirine düşman edilen işçiler bu sefer birlikte hareket ediyor.
Tarla sahipleri zammı kabul etmezse ürün yanabilir
Yaz hasadının geçtiğimiz günlerde başladığı ilçenin en önemli gelir kaynağının başında domates geliyor. Sadece geçen sene 332 bin ton domates hasadı yapıldı. Bölgede biber, yeşil fasülye ve bamya ekili olan tarlalar da bulunuyor. Tarla sahipleri zam talebini kabul etmezse domateslerin heba olma ihtimali var. Ayrıca tarla sahiplerinin yevmiye artışını kabul etmemesi durumunda tarım işçileri başka bölgelere de gitmeyi düşünüyor.
(Metehan Ud- Evrensel)