DİSK/Genel-İş Sendikası Uzmanı Gökhan Kesin enlasyonun yükselmesi ile gelen krizin işçileri nasıl etkilediğini Sosyalist İşçi'ye anlattı.
Genel İş Sendikası Uzmanı Gökhan Keskin, krizin işçi sınıfına olan etkilerini Sosyalist İşçi gazetesine anlattı. Keskin şunları söyledi: “Var olan ekonomik kriz işçilerde özellikle bir tedirginlik hâli yaratıyor. Özellikle de taşerondan geçiş sağlayan işçilerin ücretlerinde herhangi bir iyileştirme olmaması, önümüzdeki dönemde de asgari ücret zammını alamayacak olmaları işçilerin ücretlerinin daha da geriye gitmesine neden olacak.
İşçiler bunu görüyorlar, bunun çıkış yolu olarak sendikalaşmayı görüyorlar ancak hükümet de çıkarttığı yasalarla toplu iş sözleşmelerinin önüne geçiyor ve işçinin alacağı ücret zamlarını kısıtlamaya çalışıyor. Bu da zaten doların artmasıyla var olan ekonomik krizi derinleştiriyor ve işçilerin 2020’ye kadar olan ücretlerinin enflasyon karşısında düşmesine neden oluyor. Bu bir kemer sıkma politikasının örneği. Buna dönük çalışmalar yapıyoruz, işçilerden bu yönde ciddi talepler var. Geçmişte taşeron işçiler asgari ücret zammı üzerinde de zam alsalar, ihale bazlı çalıştıkları için zam ücrete yansıyordu çünkü ücretleri asgari ücretin katları olarak belirleniyordu. Şimdi bu ortadan kalktığı için bu zamları alamayacaklar. Hükümetin 2020 yılına kadar verdiği zam ise 4+4, yılda yüzde 8 bir zam. Bu da enflasyonun yüzde 11-12’lere çıktığı bir ortamda enflasyonun altında bir zam oranı ve işçinin ücretlerinin her geçen yıl erimesi demek.”
(Sosyalist İşçi)