Birleşik Metal İş: “Grev yasağını tanımıyoruz”

22.01.2018 - 12:26

Toplu sözleşmelerde metal işçileri ile MESS arasında anlaşma sağlanamasının ardından greve çıkacağı açıklanan Türk Metal-İş'e Birleşik Metal İş de katıldı. 2 Şubat'ta grev yapacak olan sendikalar grev yasaklarını tanımayacak.

Patron sendikası MESS sözleşmesi kapsamında 12 bin üyesi bulunan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası 2 Şubat’ta greve çıkacağını açıkladı. Türk Metal’de bir süre önce 2 Şubat’ta greve çıkacağını duyurmuştu. Bugün ise Afrin operasyonu nedeniyle İşçi sendikalarına yaptıkları greve ortak çıkma çağrısının gereği 2 Şubat tarihini belirlediklerini dile getiren Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Eğer grevimiz yasaklanırsa grev yasağını tanımayacağımızı bir kez daha duyuruyoruz” dedi.

Birleşik Metal-İş dün düzenlediği basın toplantısıyla hem metal işçilerinin içinde bulunduğu ekonomik durumu hem de sendikanın aldığı grev kararını duyurdu. Toplantıya DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek ile Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de katıldı.   

12 bin üye MESS kapsamında

Toplantıda konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, MESS grup sözleşmesi kapsamında anlaşma sağlanamaması üzerine Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu 30 işyerinde 12 bin üyesiyle 2 Şubat’ta greve çıkma kararı aldığını duyurdu. 

On binlerce metal işçisi greve gidecek

İşyerlerinde ortalama saat ücretinin 10,39 TL ve ortalama net ücretin ikramiye dahil yaklaşık 2145 TL olduğu bilgisini veren Serdaroğlu, “Ücret zammı talebimiz ilk altı ay için üç kademede iblağ, seyyanen ücret ve kıdem zammı olacak şekilde yaklaşık yüzde 30.47’lik bir artışla net 695 TL olarak belirlendi. Sosyal ödemelerde de talebimiz yüzde 50 civarındadır.

MESS ise ilk olarak yüzde 3,20, karşılığı 70 TL, son olarak da yüzde 6,40 oranında yani yaklaşık 140 TL zam teklif etti. MESS’in sosyal ödemelerdeki teklifi ise yüzde 12,80 oranındadır. Böylece, OHAL’e ve Hükümete sırtını dayanan MESS işçilere sefalet ücreti önerme cüretini gösterebildi” dedi. Serdaroğlu, MESS’in dayattığı 3 yıllık sözleşmeye imza atmayacaklarını bildirdi. 

63 maddede anlaşma sağlanamadı

“OHAL’in MESS’in iştahını oldukça kabartmış durumda, sadece sefalet ücreti, ve üç yıllık yürürlük süresi dayatmıyor, ayrıca bir çok idari maddede de kazanılmış haklardan geri adım istiyor” diyen Serdaroğlu şöyle devam etti: “İkramiyelerde gedik açmak, kıdem ve ihbar hakkında artı kazanımları ortadan kaldırmak, deneme süresini uzatmak istiyor. MESS sendikamızın yeni teklif ettiği maddelere kapıyı tamamen kapatmış durumda. 8 Mart gününde kadın üyelerimiz, 3 Aralık gününde engelli işçiler için talep ettiğimiz ücretli izin hakkı kabul edilmedi. Kiralık işçiliği engelleyen maddemize karşılık, esnek çalışmayı yaygınlaştıracak tekliflerle geldiler. Bugün pek çok işyerinde uygulanan ve Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası (EMİS) ile yapılan  sözleşmede yer alan tamamlayıcı sağlık sigortası MESS tarafından kabul edilmeyen maddeler arasındadır.” 

Türk Metal üyesi işçiler de “grev” diyor

EMİS işyerlerinde de Ocak 2017’de çıktıkları grevin yasaklandığını ancak yasağı tanımayarak grevi sürdürerek önemli kazanımlar elde ettiklerini hatırlatan Serdaroğlu, bu dönem de grev yasağını tanımayacaklarını ilen etti. MESS sözleşmesi kapsamındaki üç sendikanın (Türk Metal, Birleşik Metal-İş, Çelik-İş) 130 bin işçiyi kapsayan grevinin Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklama tehditti altında olduğunu söyleyen Serdaroğlu, “Grevin yasaklanma ihtimaline karşı, işçi sınıfının ortak kazanımı için ortak mücadeleyi önemsedik ve önerdik. Greve ortak çıkmayı ve grev yasağına karşı ortaklaşa direnmeyi önerdik. Ancak gelinen noktada diğer sendikalardan bu konuda resmi yanıt gelmese de tüm metal işçileri bu çağrımızı destekliyor. Bu nedenle, işçi sınıfının mücadele tarihinden aldığımız güçle ve işçi sınıfının mücadelesinin değiştirme ve dönüştürme yeteneğine olan inancımızla, toplu pazarlık mevzuatının gereğini yerine getirerek 30 işyerinde 12 bin üyemizle almış olduğumuz grev kararını tüm metal işçileriyle beraber 2 Şubat tarihinde hayata geçireceğimizi, eğer bu grevimiz yasaklanırsa grev yasağını tanımayacağımızı sizlerin aracılığı ile bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz” diye konuştu. 

Toplantıya katılan Birleşik Metal-İş yöneticileri ve işyeri temsilcileri, “Metal işçisi köle değildir”, “İşgal, grev, direniş” sloganlarını attı. 

Sadece OHAL döneminde 5 grev yasaklandı

AKP hükümetleri döneminde çeşitli işkollarında toplam 13 işyerinde 62 bin 250 işçinin grevi, 2016 Temmuz ayında ilk kez ilan edilen OHAL’den bugüne ise 5 işyerinde 24 bin 200 işçinin grevi erteleme adı altında yasaklandı. Bu 5 yasaklamanın içinde ikisi Birleşik Metal-İş’in grevleri. 

(Evrensel)



Bültene kayıt ol