Darbe girişimi ve OHAL ile gerileyen işçi hareketi toparlanıyor. 2017'nin ilk altı ayında eylemler yükselişe geçti.
Emek Çalışmaları Topluluğu'nun medyada çıkan haberlerden derlediği verilere göre 2016 yılında durma noktasına gelen işçi mücadeleleri, yeniden yükseliyor.
İntihar saldırıları ve 15 Temmuz'un etkisi
2015 yazında metal işçilerinin başlattığı grev hızla sanayi fabrikalarına yayılmış, fakat mücadeleler Suruç katliamı ile geriye itilmiş ve 15 Temmuz darbe girişimi ile durma noktasına gelmişti.
İntihar saldırıları, katliamlar ve ardından gelen darbe girişiminin, en çok işçi sınıfına zarar veren saldırılar olduğu görülüyor.
OHAL haksızlıklarına karşı mücadele
2017'nin ilk altı ayında gerçekleşen eylemlerin başını çekenler, KHK'larla işten atılan OHAL mağduru emekçiler.
Mücadelelerin yüzde 66'sı sendikalı, yüzde 34'ü sendikasız işçiler tarafından gerçekleştirildi.
Eylem yoğunluğu özel sektördeki kadrolu işçilerde görülürken, onları memurlar izliyor.
En fazla eylemi ağır işkollarındaki inşaat işçileri gerçekleştirdi.
Eylem türlerinde işçiler, yüzde 52 oranında yürüyüş ve basın açıklaması yaparken, yüzde 20 oranında fiili greve çıkabildi. Cam ve metal işkolunda uygulanan grev yasaklarını temel alan OHAL politikası bunda etkili oldu.
2017'nin ilk altı ayında patronlar karlarını artırırken, grevlerin yasaklanması OHAL'in tüm işçi sınıfına karşı bir uygulama olduğunu da gösteriyor.
Grev yasaklarına rağmen işyeri temelli eylemler öne çıktı.
Emek Çalışmaları Topluluğu'nun derlediği verilere göre ilk altı ayda:
- İşyeri temelli eylem sayısı : 198.
- Dayanışma eylemi sayısı: 18. -
- Genel eylem eylem sayısı: 122.
Neden eylem yaptılar?
Raporda işçilerin eyleme çıkma nedeni olarak en önemli etken hak gaspları olarak görülüyor. İşçiler 2017'de öncelikle iş kaybı, ardından gelir nedeniyle eylem yaptı. Sendikalaşmaya karşı patronların saldırıları da öne çıkan bir diğer eylem sebebi.
2017'nin ikinci altı ayındaki toplu sözleşme süreçleri ve taşeron işçilerin mücadelesi ile eylem sayısının 2015'teki düzeyi yakalayabileceği belirtilirken, işçi sınıfının OHAL'e rağmen toparlandığı ve en canı yanan sektörlerden başlayarak mücadeleye atıldığı görülüyor.
(Sosyalist İşçi)