İzmir Aliağa'da devam eden Star Rafinerisi inşşatında çalışan işçiler, referandum günü oy kullanamayabilir. Rafineri inşaatında çalışmak için İzmir'e gelmiş olan işçiler, ağır çalışma şartları sebebiyle nüfus müdürlüğüne bireysel başvuruda dahi bulunamamışlar.
Evrensel'in haberine göre, Aliağa’da sürmekte olan Star Rafinerisi inşaatında çalışan işçiler referandumu tartışıyor, ancak memleketlerinden uzakta çalıştıkları için oy kullanma ihtimalleri düşük. Zira seçmen listelerinin askı süresi doldu ve binlerce işçinin çalıştığı inşatta seçmen kaydı için başvuranların sayısı onlarla ifade edilecek kadar az.
Bireysel olarak yapılacak işlem, nüfus müdürlüğüne gidip kayıt yaptırmak veya oturulan adres kime aitse onunla beraber başvurarak misafir görünmek. Daha basit olanı ise şirket aracılığı ile yapılan kayıt işlemi. Bu işleme göre çalıştıkları firma MERNİS sistemine kayıtlı ise işçiler, doğrudan seçmen yazılıyor. Sisteme kayıtlı değilse firmanın, “Şahıslar firmamıza ait şu adresteki lojman/evde kalıyor” diyerek beyanda bulunması yeterli oluyor. Bu şekilde kayıt yapılanların sayısı ise 50 kişiyi bulmayacak kadar az. Bu da işçilerin kendi çabaları ile yapılan kayıtlar. Bundan haberdar olmayan işçilerin bir kısmı ise şimdiden memleketlerinde oy kullanmak için biletlerini aldı.
Yoğun çalışma saatleri sorunu
Oy kullanmak için seçmen başvurusu yapamamalarının sebebi olarak yoğun çalışma saatlerini gösteren işçiler, “Günde 10-12 saatten az çalışmıyoruz. Çayağzı kampında da bu yönde bir bilgilendirme yapan olmadı, orada neredeyse 8 bin kişi kalıyor. Aliağa’da da 6-7 bin kişi vardır gurbetçi olarak. Bir kısmımız otobüs-uçak bileti ayırttırdık, gidip oy kullanacağız. Ama burada kullanacakların sayısının çok olduğunu sanmıyorum. Büyük bir çoğunluk oy kullanmayacak” dediler.
Referandum sürecini tartışıyorlar
İşçilerin gündeminde çalışma şartlarıyla birlikte en önemli gündem referandum. Şantiye içerisinde baretlerine “hayır” ve “evet” yazarak çalışan da var, molalarda, kampta bunu tartışanlar da. Tartışmaların genelde tek adamlık ve AKP hükümetlerinin verdiği zararlar üzerinden yürüdüğünü belirtiyorlar. “Evet diyen arkadaşların anayasadaki değişiklikleri savunma gibi bir şeyleri yok. Onlar hep Tayyip Erdoğan’ı ve AKP’yi savunuyorlar. Aslında evet demenin ülkeye faydası olacağına bile inandıklarını söyleyemem” diyen bir işçi, kendisinin hayır diyeceğini söyledi.
Barış ve demokrasi talebi
“Daha fazla demokrasi olmalı, barış olmalı. Herkesin hayır sebebi başka ama ortak yan birlik, beraberlik, demokrasi oluyor. Adana, Osmaniye grubu var onlar epey kararsız ve tartışmalı. Buradakilerin büyük bir grubu hayırcı gibi. Osmaniyeliler Devlet Bahçeli’nin hemşehrisiyiz diyerek evet diyeceklerini söylüyor” diyen bir başka işçi, hayır vereceğini söylediği için eşiyle telefonda tartıştığını, oy kullanmak için şimdiden uçak bileti ayırtanların olduğunu anlattı.