Grevin yasaklandığı fabrikalarda mücadele sürüyor

02.02.2015 - 22:34

Grevleri yasaklanan metal işçileri, mücadelelerini fabrikada sürdürüyor. Sabah işe geç başlayan işçiler, patronlara "MESS’ten ayrıl, sözleşme imzala" diye seslendi.

Evrensel'in haberine göre, grevleri yasaklanan Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri, sendikalarının aldığı karar gereği sabah işe bir saat geç başladı. Kimi yerlerde geç başlama süresi daha uzun tutulurken, üç fabrikada üretim tamamen durdu. Grev yasağı nedeniyle yaşanan “moral bozukluğu” üretime de yansırken, işçiler “Grev yasaklandı ama mücadele sona ermedi” diyerek patronları uyardı. İşçiler, patronları MESS’ten ayrılarak talepleri doğrultusunda sözleşme imzalamaya çağırdı.

Gebze’de bulunan Kroman Çelik’te işçiler işe iki saat geç başladı. Fabrika içinde alkışlarla grev yasağını protesto eden işçiler, “Biz bitti demeden bitmeyecek”, “Fabrikalar MESS’e mezar olacak”, “Grev hakkı engellenemez” sloganlarını attı. İşçiler patronun bulunduğu ofise sırtlarını dönerken, işçilere seslenen işyeri temsilcileri “Bu süreç bitmedi. Mücadeleyi fabrika içinde sürdüreceğiz. Gelip bizimle anlaşma yapılana kadar bu eylemler ve mücadele sürecek” dediler. Çayırova Boru’da da bildiri okunmasının ardından fabrika içinde yürüyüş yapıldı.

Demisaş işçisi üretim yapmadı

Bilecik’te bulunan Demisaş’ta ise fabrikaya giren işçiler üretim yapmadı. 8-16 vardiyası için sabah saatlerinde fabrikaya gelen işçiler, fabrika önünde toplandı. Burada açıklama yapan Birleşik Metal-İş Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak, emeklerinin karşılığını istediklerini söyledi. Kavak, “Buna rağmen anlamıyorlarsa, anladıkları dilden konuşmayı biliriz” dedi. MESS ile masaya oturmayacaklarını vurgulayan Kavak, patronları MESS’ten ayrılmaya çağırdı. Kavak’ın konuşmasından sonra başkanlar kurulunda alınan kararlar okundu.  Bu sırada işçiler “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attı. İşçiler daha sonra fabrikaya girdi ancak üretim yapmadı.

Hatay Dörtyol’da bulunan Yücel Boru fabrikasının işçileri bildiri okunduktan sonra işbaşı yaptı. İşçilerin toplu sözleşme süreci tıkandığı dönemde yapılan fazla mesaiye kalmama ve sakal bırakma eylemine devam ettiği bildirildi.

Ya MESS'ten ayrıl ya da fabrikayı kapat!

İstanbul’da bulunan Ejot Tezmak’ta da işçiler üretim durdurdu. 83 işçinin çalıştığı fabrikada, emekliliğini hak eden 43 işçi tepki olarak kıdem tazminatının ödenmesi için başvuruda bulundu. “Patron ya fabrikayı kapatacak ya MESS’ten ayrılacak” diyen işçiler, başvuru sonrası arkadaşlarına destek vermek için fabrikaya döndüler.

19 yıllık Ejot İşçisi Ertan Doğan “Patron MESS’ten ayrılacak başka yolu yok. Biz nasıl istifa ettiysek, diğer arkadaşlarımız da içeride makineleri açmıyor” dedi. 7 yıllık İşçi Tarık Kolancı da “Bu saatten sonra ya MESS’ten ayrılıp üretime devam edecek, ya da fabrika kapanacak” dedi. 4 yıllık İşçi Suat Yazır, sendikanın aldığı kararı en ileriden hayata geçirdiklerini belirterek, “İnanıyoruz ki diğer fabrikalar da bu eylemimize destek verecek” dedi. 14 yıllık İşçi Ramazan Karabıyık da şunları söyledi: “Patronun MESS’ten ayrılması için daha ne yapalım! İşimizi bıraktık. Bir çocuğum var ikincisi yolda. Böyle bir durumda bile bunu göze aldım. Herkese örnek olsun.”

18 yıllık işçi Hamdi Kalyoncu, “Bizim bu hareketimizin sebebi işçilerin kanıyla beslenen MESS’ten tüm arkadaşlarımızı ve fabrikamızı kurtarmak” dedi. 8 yıllık işçi Yüksel İkinci de patronun MESS’ten ayrılmaması hâlinde fabrikaya dönmeyeceklerini söyledi. 24 yıllık işçi Birhan Sezgin şunu söyledi: “İlk grev ateşi Ejot’ta yandı. Biz bu ateşi söndürmeyeceğiz. Biz varsak Ejot Tezmak var. Biz yoksak Ejot Tezmak yok.”

14 yıllık Ali Karaduman da “İşveren MESS’e girerek bize ihanet etti. Bunun bedelini ödeteceğiz” dedi. Bu kararı diğer işçilere örnek olması amacıyla verdiklerini kaydeden Karaduman, “Sonuç ne olursa olsun kararlıyız mücadele edeceğiz” dedi.

Direniş sonuç veriyor: Paksan'da görüşmeler başladı

Paksan işçileri de sabah fabrikaya girdiler ama üretim yapmadılar. Ejot işçileri gibi patrona “MESS’ten ayrıl sözleşm imzala” çağrısı yapan işçiler, mücadelede kararlı olduklarını bildirdiler. Bunun üzerine patron görüşme talep etti. Görüşme üzerine fabrikada üretim başladı. Yaklaşık 5 saat süren görüşmede kimi talepler kabul edilirken, bazı talepler ise kabul edilmedi. Görüşmeler yarına ertelenirken, işçiler görüşme başlayana kadar yeniden üretimi durdurdu. İşçiler anlaşma sağlanıp sözleşme imzalanana kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarını dile getirdiler.

- Metal işçileri greviyle dayanışma Facebook sayfası



Bültene kayıt ol