Metal işçilerinin grev yasağına rağmen işbaşı yapmamasının sonucunda, EMİS patronları Birleşik Metal-İş ile masaya oturdu. Görüşmelerin sonucunda anlaşmaya varıldı.
AKP hükümetinin "milli güvenlik" gerekçesiyle her grevi "ertelemesine", yani fiili olarak yasaklamasına ilk kez metal işçilerinden itiraz geldi. Birleşik Metal-İş üyesi işçiler yasaklanan greve rağmen işyerlerine gittiklerinde üretim yapmadılar.
Grev yasağına karşı, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu birçok fabrikada da dayanışma eylemleri yapıldı. İzmir’de Rettig, Jantsa, Lisi Aerospace, İMPO Motor, POLKİMA, Ankara’dan Başöz Enerji, Klisom, Gebze’den Legrand, AR Metal, Kroman Çelik, Sarkusyan, Çayırova Boru, BOSAL, Tekirdağ SIO Otomotiv, Mersin Çimsataş işçileri grev yasağını tanımadıklarını ilan ettiler.
Sonunda, Schneider Elektrik, Schneider Enerji, ABB Elektrik ve Grid Enerji (Alstom) bünyesindeki 13 ayrı fabrikada 2 bin 200 metal işçisinin grevi, EMİS patronlarına geri adım attırdı. Sermaye örgütü, Birleşik Metal-İş ile Çalışma Bakanlığı'nda görüşmelere başladı. Patronlar, masaya oturmanın önkoşulu olarak işçilerin işbaşı yapmasını istediler. Sendikacılar görüşme sonunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Buna göre saat ücretlerine ilk altı ay için 1.20 lira artı yüzde 7 artış, ikinci ve üçüncü altı aylar için ise enflasyon artı 1 puan artış yapıldı. Sadece Çiğli Schneider fabrikası için ise ilk altı ay zammı olarak 1 lira artı yüzde 7 artış belirlendi.
Sosyal haklarda ise ilk yıl yüzde 27, ikinci yıl için ise enflasyon artı 1 puan artış yapılacağı bildirildi.
Birleşik Metal-İş'ten konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bu kazanımların yanında grev yasağına karşı verilen mücadelenin elde ettiği kazanım da son derece önemlidir. Grev yasağı fiilen ortadan kaldırılmıştır.
Grev hakkına sahip çıkan üyelerimizi, onlara sonuna kadar destek olan örgütlü olduğumuz diğer işletmelerdeki üyelerimizi kutluyor, ilk günden itibaren bu mücadelede sendikamızın yanında olan emek dostlarına teşekkür ediyoruz."