Metal grevi patronlara korku saldı: MESS, AKP’den yardım istiyor

27.01.2015 - 12:18

40 fabrikada 15 bine yakın metal işçisinin 29 Ocak ve 19 Şubat'ta başlatacağı grevden korkan patronlar, AKP'ye grevin ertelenmesi için yalvarmaya başladı.

Kocaeli Gazetesi'nin haberine göre, Kocaeli il sınırları içerisinde grev kapsamındaki fabrikaların patronları, grevin ertelenmesi yönündeki taleplerini bakanlığa iletti. MESS, söz konusu grev kararının iptali ile ilgili olarak destek taleplerine başladı.

Buna göre, MESS patronları, Kocaeli Sanayi Odası’ndan konu hakkında destek istedi. Metal sektöründe yer alan ve 29 Ocak’taki grevden etkilenecek olan KSO üyelerinin bulunduğunun belirtildiği açıklamada, "uygulanması durumunda grevin ülkenin ihracatını, ekonomisini, istihdamını ve rekabet gücünü zayıflatacağı" belirtildi.

Talepte ayrıca Türk Metal ve Çelik-İş sendikalarının MESS ile imzaladığı sözleşmeler örnek gösterildi.

Bakanlığa "grev ertelensin" başvurusu

MESS aracılığı ile grev kapsamındaki patronların talebini değerlendiren KSO yönetimi de, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu imzası ile grevin ertelenmesi talebi ile bakanlık nezdinde girişimde bulundu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a gönderilen yazıda, grevin talepleri karartılmak istenirken, alınan grev kararının, sendikanın seçim kaygısı ile başlatılmak istendiği vurgulandı. Yazıda, grevin sadece üretimin yapılacağı fabrikaları değil, aynı zamanda bağlantılı olan otomotiv, inşaat ve enerji gibi sektörleri de yakından etkileyeceğinin altı çizildi ve asıl amacın ise "Türkiye’nin ihracatı ve istihdam gibi azaltarak rekabet gücünü zayıflatmak olduğu" iddia edildi.

Grevlerin düşmanı AKP'ye yalvardılar

Metal patronları, 29 Ocak’ta başlayacak grevin üretime etkisini ise şu sözlerle itiraf etti: 

“Bu durum farklı sendikaya muhatap olanı etkileyecektir. Endüstrinin tıkanma noktasına gelmesi büyük olasılıktır. KSO üyesi 17 şirket ve 7 bin 611 çalışanı bu grevden etkilenecektir. Bu itibarla metal iş kolundaki bu grevin ertelenmesi konusunda hükümetimizin katkısı büyük önem değişmektedir.”

Patronların hükümeti AKP, geçtiğimiz yıl 10 fabrikada 5800 cam işçisinin katıldığı grevi Bakanlar Kurulu kararıyla "milli güvenliği" gerekçe göstererek ertelemiş, yani fiili olarak yasaklamıştı.

DİSK'ten "işçinin hakkını verin" çağrısı

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ise, MESS’e “Grevi erteletmek için çırpınacağınıza metal işçisinin hakkını verin” çağrısında bulundu.

Sendika, MESS’in talebi üzerine Kocaeli Sanayi Odası’nın hükümetten grevin ertelemesini istediğini ifade ederek şu hatırlatmalarda bulundu:

"Sermayedar sınıf kendi çıkarlarını tüm toplumun çıkarlarının üstünde gördüğü için kendi çıkarına olmayan her şeyi milli güvenlik ve genel sağlığa aykırı olarak nitelemektedir.

Çünkü sermaye gerçek düşüncesini ve niyetini söyleyememektedir. Onun gerçek düşüncesi 'metal işçilerinin hak arayışı sermayenin ucuz işçilik sistemini bozar, diğer metal işçilerine örnek olur dolayısıyla benim sınırsız sömürü düzenim sarsılır' biçimindedir.

O nedenle metal işçilerinin grevinin sermayenin talebi doğrultusunda ertelenmesi, sermayenin sömürü düzeninin payandalanmasından başka bir anlam taşımayacaktır.

Siyasal iktidarın metal işçilerinin grevi karşısında takınabileceği tek tutum vardır. İşçilerin demokratik haklarını kullanmalarının önüne çıkacak her türlü engeli ortadan kaldırmaktır.

Metal işçilerinin grevlerinin ertelenmesi kararı siyasal iktidarın hangi sınıfın hizmetinde olduğunun da göstergesi olacaktır.”

Grevin kalbi Kocaeli

Alınan grev kararı, Kocaeli’de 18 fabrikada çalışan 7 bin 611 işçiyi ilgilendiriyor. Bu sayının 5 bin 355’i kapsam içi, 2 bin 256’sı ise kapsam dışı olarak çalışıyor.



Bültene kayıt ol