Üçüncü duruşma sona erdi: Somalı madenciler için adalet arayışı sürüyor

28.08.2015 - 20:49

Soma davasında 9 gündür devam eden 3’üncü duruşmada ara karar verildi. Kararda, tutuklu sanıkların tahliye talebi reddedilerek duruşma ertelendi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 Ağustos Salı günü başlayan ve 9 gündür devam eden davada ara karar verildi.

Duruşmanın ardından müşteki avukatları ve madenci yakınları duruşma salonu önünde kısa bir açıklama yaptı. Aileler adına konuşan Avukat Can Atalay, yaklaşık iki haftalık duruşma süresi boyunca paranın her şeyi satın alamayacağını gördüklerini belirterek, Soma A.Ş. kamu görevlileri tarafından da korunan bir şirket olduğunun altını çizdi. Davanın takipçisi olacaklarını vurgulayan Atalay, tüm demokratik kamuoyunu da davaya sahip çıkmaya çağırdı.

Mahkeme heyeti davayı 13 Ekim 2015 tarihine erteledi.

Neler dediler?

Davanın bu duruşmasında ortaya çıkanlar şöyleydi:

  • Vardiya amiri mühendis Erdem Cambaz, “Bu konuda özel bir eğitim almadım. Bizden daha tecrübeli amirlerle çalışarak işimizi öğrendik” dedi. Cambaz, ısı sensörlerini takip edip etmediğine yönelik soruya ise ısı sensörü bilgisi olmadığı, sadece gaz okuması yapmayı bildiği yanıtını verdi.

  • Sanıklar tek bir ağızdan katliamın neden yaşandığının bilinmediğini ve facianın sebebinin belirsiz olduğunu iddia ediyor.

  • Sanık avukatları, “Soma katliamı” ifadesinin teröristlerce kullanıldığını iddia ederek, işçi avukatlarının bu ifadeyi kullanmasının mahkeme tarafından yasaklanmasını talep etti.

  • Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin tutuklu yönetim kurulu başkanı Can Gürkan, “Ocakta çok önemli bir sıkıntı varmış, TKİ, Park Maden bunu bize söylemedi. Biz olaydan sonra öğrendik” dedi. Oysa 07.10.2009 tarihinde Park Teknik’in TKİ Genel Müdürlüğü’ne yazdığı dilekçede “İleride telafisi mümkün olmayacak problemlerle karşılaşılacağı anlaşılan bu durumda hem şirketimizin hem de kurumunuzun olumsuz etkilenmemesi için bu işi devretmek istemekteyiz” denilmişti.

  • Can Gürkan ayrıca enerji bakanının katliamdan sonra kendisini ziyareti sorulduğunda “Politik sorulara yanıt vermiyorum” dedi, madende taşeron işçi çalışmadığını iddia etti.

  • Katliamın ardından SGK’nın hazırladığı inceleme raporunda Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin yüzde 100 kusurlu bulunduğu ortaya çıktı.

  • İşletme müdürü yardımcısı İsmail Adalı “Üretim bazı sebeplerden düşebilir. Bunu kontrol etmek ve çözmek benim görevimdir” dediğinde “Üretim kötü gittiğinde ne önlem alıyorsunuz? Ne yapıyorsunuz?” sorusu soruldu. Bunu salondaki aileler “Dövüyor!” diye yanıtladı. Ayrıca, Adalı’nın katledilen madenciler için "arkadaşlarım" ifadesini kullanması ailelerin büyük tepkisini çekti.

  • Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, yeni maden ihalesinin açılması için bölgedeki diğer maden şirketleriyle birlikte AKP mitinglerine işçileri götürdüklerini ve bunun sonunda ihale açıldığını söyledi.

  • Maden Teknikeri ve İş Sağlığı ve Güvenliği Vardiya Amiri Mehmet Ali Günayçelik, acil eylem planında bir görevi olup olmadığı sorusuna bunu bilmediğini ve acil durumda “gerekeni yaptığını” söyledi. Günayçelik’in hava çıkış yönünün ters çevrilmesinin doğru bir karar olduğunu söylemesi üzerine salonda bulunan aileler “Doğru bir karardı, onun için 301 canımızı katlettiniz” tepkisi verdi. Sanık ayrıca madendeki dayıbaşı sistemini savundu.



Bültene kayıt ol