Anayasa Mahkemesi: Cam işçilerin grevinin ertelenmesi hak ihlali

13.08.2015 - 13:50

AKP hükümetinin 20 Haziran 2014’te Şişecam’a bağlı işyerlerinde başlayan grevi "erteleme" adı altında yasaklaması, Anayasa Mahkemesi tarafından hak ihlali sayıldı.

Kristal-İş, yaptığı açıklamada, dava sürecini ve mahkemenin sonuçlarını değerlendirdi:

"Anayasa Mahkemesi sendikamızın yapmış olduğu başvuru üzerine tarihi bir karara imza atarak, Şişecam grevinin hükümet tarafından ertelemesinin hak ihlali olduğuna karar verdi. Anayasa Mahkemesi ekonomik gerekçelerle yapılan grev ertelemesinin hukuksuz olduğuna hükmetti. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun oy birliği ile verdiği karar bugünkü (12 Ağustos 2015) Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bilindiği gibi Sendikamızın 20 Haziran 2014 tarihinde Şişecam’a bağlı işyerlerinde başlatmış olduğu grev, Bakanlar Kurulu tarafından “genel sağlığı ve milli güvenliği” bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmiş, fiilen yasaklanmıştı. Danıştay’a yürütmeyi durdurması için yaptığımız başvuru reddedilmiş ve 60 günlük yasal süre sonunda toplu iş sözleşmesini imzalamak durumunda bırakılmıştık.

Danıştay’a yaptığımız başvurunun yanı sıra, Türkiye sendikal hareketinde bir ilke imza atarak grev ertelemesi konusunda Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapmıştık. Başvurumuzda 60 günlük erteleme süresinin hak düşürücü bir süre olduğunu ve bu nedenle Danıştay’ın bu süre içerisinde karar vermemesi durumunda iç hukuk yollarının tükeneceği gerekçesiyle, Danıştay’ın kararı beklenmeden hak ihlali kararı verilmesini talep etmiştik.

Anayasa Mahkemesi bugün (12.08.2015) Resmi Gazete’de yayınlanan kararı ile sendikamızın tüm taleplerini haklı buldu ve keyfi grev ertelemelerine dur dedi. Kararda ekonomik gerekçelerle grev ertelemesi yapılamayacağı vurgusu yapıldı.

Sendikamızın başvurusu sonucunda Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu bu karar Türkiye sendikal hareketinde yeni bir sayfa açarak, Bakanlar Kurulu’nun ekonomik gerekçelerle ve keyfi olarak grevleri ertelemesinin önüne geçmiş oldu.

Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu karar aynı zamanda Danıştay’ı da bağlayıcı olması sebebiyle, benzer bir yürütmeyi durdurma başvurusunda Danıştay’ın vermesi gereken karara da emsal oluşturmaktadır. Bu karar Danıştay’da halen devam eden Şişecam ve metal grevleri erteleme kararlarına ilişkin iptal davalarına da esas oluşturacaktır

Geç kalmış olmasına ve 2014 yılında ertelenen grev hakkımızın yeniden kullanımını sağlamamasına rağmen bu karar, Türkiye’de sendikal haklar açısından hayati öneme sahiptir. Anayasa Mahkemesi kararları hükümeti, idari makamları ve diğer yargı organlarını bağlayıcı niteliktedir. Bu nedenle bu karar sonrasında keyfi grev erteleme kararları söz konusu olamaz. Hükümet ve Danıştay Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karara uygun davranmak zorundadır.

Kristal-İş Sendikası olarak bu kararın grev hakkının kullanımına tekrar olanak sağlayan çok güçlü hukuksal bir dayanak olduğuna inanıyor ve Anayasa Mahkemesi’ne sendikal hak ve özgürlüklere ve özellikle grev hakkına güçlü bir dayanak sağlayan kararından dolayı teşekkür ediyoruz."



Bültene kayıt ol