Türkiye’de fast-food köleliği

28.07.2015 - 11:03

Türkiye’de fast-food restoranlarının cirosu 6 milyar doları bulup sektör büyümeye devam ederken, 200 bine yakın işçinin payına ise ağır çalışma koşulları, güvencesizlik ve sefalet ücretleri düşüyor.

Hürriyet’ten Ceyhun Kanburlu’nun haberine göre Türkiye’de fast-food (hızlı tüketim) sektöründe faaliyet gösteren zincir restoranların sayıları her geçen gün artarken, çalışanların saatlik ücreti dünya ortalamasının altında kalıyor. Amerika’da bu ücretin 15 dolara çıkması tartışılırken, Türkiye 2.31 dolar (6.3 lira) ile gelişmiş ülkeleri yakalayamadı. İşçilerin saatlik ücretinde Türkiye’ye en yakın ülkeler Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Romanya ve Brezilya oldu. Fast-food sektöründe en düşük ücreti ise 1.16 dolar ile Bulgaristan’daki çalışanlar alıyor.

Bir hamburger parasına eşit

Türkiye’de sayıları 22 bini bulduğu tahmin edilen fast-food restoranlarında 200 bine yakın kişi çalışıyor. Daha çok öğrencilerin ve gençlerin çalıştığı bu restoranların cirosu ise 6 milyar doları buluyor. Ancak çalışanların aldığı saatlik ücret sadece 1 hamburger parasına eşit. 18-25 yaş aralığında gençlerin yoğun olarak çalıştığı sektörde haftada 45 saat çalışan bir işçi ortalama 283 lira kazanıyor. Bu rakam ekonomik krizdeki Yunanistan’da ise 450 liraya kadar çıkıyor.

Fast food sektörü resmi olarak 2 vardiyada hizmet veriyor. İlk vardiya sabah 09.00 ile 16.00 arası, ikinci vardiya ise 16.00 ile 23.00 arası çalışıyor. Ancak bir çok fast food restoranında mesailer 9 saati buluyor. Cumartesi-Pazar izinleri ise bulunmuyor.  Bu alanda çalışanların en büyük şikayeti ise 9 saat boyunca hiç dinlemeden ayakta kalmak.

Türkiye’de sayıları hızla artan AVM’lerin içerisindeki fast-food restoranları ise en yoğun çalışılan alanların başında geliyor. Gün içerisinde saatlerce ayakta çalışan gençlerin bahşiş geliri de bulunmuyor.



Bültene kayıt ol