Petkim işçilerinin İzmir’de gerçekleştirdiği 5 günlük iş bırakma eyleminin ardından sermaye sınıfının sözcülerinin yaptığı açıklamalar, üretimden gelen gücün etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.
Toplu İş Sözleşmesi sürecinin tıkanması üzerine, Petkim işçileri, İzmir Aliağa’daki fabrikada üretimi durdurarak içeri kapanmışlardı. İşçilerin taleplerinin karşılanmasıyla eylem 5. gününde sonlandırılmış ve üretim başlamıştı.
Üretim durduğu bu birkaç günlük süre dahi kauçuk sektöründeki patronlara ciddi darbeler indirdi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Plastik ve Kauçuk sektörü 21. Komite Başkanı Kağan Yeşil, grev sürecinde kauçuk sektöründeki patronların karaborsadan temin ettikleri malları 100-150 dolar daha pahalıya alarak ciddi kayıplar yaşadığını söyledi.
“Üretim durma noktasına geldi”
Grev nedeniyle üretimin durma noktasına geldiğini söyleyen Yeşil, şunları ifade etti: “Plastik ve kauçuk sektöründe hizmet eden sanayi kuruluşları olarak yaşanan grevden ciddi şekilde olumsuz etkilendik. Grev sebebiyle sektördeki bazı işyerlerinde üretim durma noktasına geldi. Milyonlarca liralık ihracat ve üretim kaybına sebebiyet veren krizin tekrar yaşanmaması en büyük dileğimizdir. Grevin toplu iş sözleşmesiyle tatlıya bağlanması Petkim çalışanları kadar plastik ve kauçuk sektöründe hizmet veren on binlerce işveren ve işçiyi de mutlu etmiştir.”
Yeşil, grevin kauçuk sektöründeki patronlara maddi külfetini ise şu sözlerle dile getirdi: “Stoksuz çalışan firmalar iç piyasada mal bulamadığı için fiyatlar bir an da ton başında 100-150 dolar karaborsa oldu. Türkiye’de binlerce üretici olduğunu düşünürsek bu çok ciddi bir rakam.”