Soma A.Ş. rezaleti: Yalanı ortaya çıktı, patron hâlâ para peşinde

15.05.2015 - 16:42

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın ardından hem savcılığın, hem de bilirkişilerin taleplerine rağmen ‘hiç olmadığı‘ söylenen topçu defteri, mahkemede bazı sanıkların ‘ağızlarından kaçırmalarının‘ ardından bulundu. Hâlâ para peşinde olan Alp Gürkan ise katliamın ardından yürürlüğe giren ‘torba yasa‘nın getirdiği maliyetleri Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) karşılamasını sağlamak için şirketin genel kurulunda yetki aldı.

 

Geçen ay Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlayan Soma faciasına ilişkin dava öncesinde savcılık ve bilirkişi heyetleri, madendeki gaz seviyesini değerlendirmek için tutulan ‘topçu defterleri‘ni talep etmişti. Şirket yetkilileri ise böyle bir defterin ellerinde olmadığını, var olan bazı kayıtların ise facia sırasındaki kargaşadan dolayı kaybolduğunu söylemişti.

Ancak yargılama sırasında, tutuklu sanıkların ifade işlemlerinin tamamlanıp tutuksuz sanıklara geçilmesiyle önemli bir de itiraf geldi. Tutuksuz sanıklar, ocak içerisinde kullanılan top atışı olarak isimlendirilen dinamit patlatmaları için ‘topçu defteri‘ tuttuklarını, patlatılan dinamit miktarını, ne zaman nerede ve kimlerce patlatıldığının buraya kaydedildiğini söyledi.

99 topçu defteri, 223 barutçu kayıt çizelgesi bulundu

Bunun üzerine mahkeme kararıyla facianın yaşandığı maden ocağının idari birimlerinde yapılan aramada, dokuz topçu defteri, 14 barutçu ve sandıkçı teslim çizelgesiyle 92 barutçu kayıt çizelgesi ele geçirildi.

Ardından yöneticilerden alınan bilgi üzerine şirket merkezinde yapılan aramalarda da, 2014 yılına ait 90 topçu defterleriyle 131 barutçu kayıt çizelgesi daha bulundu. Bu defter ve çizelgeler de savcılığın tutanağıyla yargılamanın yapıldığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’ne teslim edildi.

Yüksek gaz seviyesinin nedeni ortaya çıkacak

Ele geçen defterlerin incelemesiyle, dava için önemli bilgilerin de bulunacağı öğrenildi.

Bilirkişi heyetinin raporlarında ifade ettikleri sensörlerin sık sık karbonmonoksit gazının insan için ölüm derecesi olan 50 PPM’in üzerine çıkmasındaki sırrın da yine bu kayıtlar sayesinde çözüleceği vurgulandı.

Öte yandan, Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre, Türkiye tarihinin en büyük maden faciasının yaşandığı kömür ocağının sahibi Alp Gürkan alacağının peşine düştü.

Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri şirketinin 29 Nisan’daki olağanüstü genel kurulunda, madencilerin maaşının asgari ücretin iki katından az olamayacağına dair düzenlemenin getirdiği ek maliyetleri Türkiye Kömür İşletmeleri’nden mahsup edilmesi için yetki istedi.

Genel kurul, ileride doğacak hakedişlere uygulanacak fiyat farkının alacaklarından mahsubuna yönelik görüşmelerin yapılması için yönetime yetki verdi. Genel kurulun tek üyesi olduğu dikkate alındığında, Gürkan kendisini yetkilendirmiş oldu.

Şirketimiz maliyetleri karşılamıyor

13 Mayıs 2015 tarihinde Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan olğanüstü genel kurulun kararlarında  “Ek maliyetlerin ilgili Kurum tarafından işverenlere yansıtılmaması sebebiyle şirketimiz tarafından karşılanamadığından, yapılacak yeni düzenlemeye kadar, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne müracaat edilerek, ileride doğacak hakedişlere uygulanacak fiyat farkının alacaklarımızdan mahsup edilmesine istinaden, gerekli görüşmelerin yapılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi ve bu hususta yönetim kuruluna yetki verilmesi hususu müzakere edilerek oy birliği ile karar verildi” denildi.



Bültene kayıt ol