TÜVTÜRK işçileri direniyor

10.05.2015 - 18:17

TÜVTÜRK’ün Köseköy ve Gebze’deki araç muayene istasyonlarında çalışırken, sendikaya üye oldukları için işten atılan 48 işçinin direnişi üç ayı tamamlamak üzere.

Bizim Kocaeli gazetesinin işçilerle konuşarak hazırladığı haber şöyle:

Direniş 88’inci güne girdi. İşçilerle mücadelelerini konuşmak için Köseköy Araç Muayene İstasyonu önünde TÜMTİS öncülüğünde kurulan direniş çadırını ziyaret ettik. İşçilerden, neden sendikalı olduklarını, işten atılmayla sonuçlanan süreci ve üç ayı tamamlamak üzere olan direnişi konuştuk. İşçilerle birlikte sorularımızı yanıtlayan TÜMTİS Gebze Şube Başkanı Ali Rıza Atik de mücadelenin seyrini anlatarak, değerlendirmelerde bulundu.

Neden sendika?

Direnişteki işçilerden Bayram Baştan, somut bir rakam vererek başladı konuşmasına: “TÜVTÜRK 6 yıllık bir şirket. Toplam çalışanı 3 bin 500 kişi. Son giren işçi ise 8 bin 500’üncüydü. 6 yılda 5 bin kişi işe girip çıkmış.” Baştan, iş yükünün çok fazla olduğunu anlatarak, “6 kanallı istasyonda 18 işçi çalışması gerekirken 10-12 kişi çalışıyor. TÜV’ün araç muayene standardı küçük araçlarda 20 dakika, büyüklerde 30 dakika. İşveren hepsini 15 dakikada yapmamızı istiyor. Performans sistem iş yükünü daha da artırıyor” diye konuştu. Bayram Karakuzu, Bülent Yılmaz ve Salih Poyraz isimli işçiler performans nedeniyle işten atılmış.

Mesai gasbediliyor

Baştan, sendika üyeliğinden önce mesai haklarının da gasbedildiğini anlatarak, “Her gün 2 saat fazla mesai var. Ayrıca, gelen aracın işi bitmeden çıkamıyoruz. Ancak fazla mesailer ücret olarak ödenmiyor. Bir havuzda biriktirilip, mazeret izni olarak düşülüyor. Yıllık 10 gün mazeret izni hakkımızı kullanamadığımızın yanı sıra, bir de eksiye düşüyoruz mesailerde. Herkesin işi bitmişken, bir arkadaşımızı bekliyoruz. Eve gidemiyoruz ama mesai de alamıyoruz. Eşme’de sel olduğu zaman Adapazarı servisi kepçe yardımıyla çıkabildi, ıslandık. Geri dönün dediler. Onu da mesaiden düştüler” ifadelerini kullandı.

Açlığa mahkûm edildiler

İşçiler yeni işe başlayan TÜVTÜRK tekniker maaşının bin 300 TL, müşteri kabul görevlisinin ise bin 50 TL olduğunu söyledi. İşçinin eline bir ayda geçen para bu kadar. Düşük ücretle çalışmaya ve fakirliğe mahkum edilmişler adeta. Kimi evlilik hazırlığı yapıyor bu maaşla, kimi de aile geçindirmeye çalışıyor. İşten atılan işçilerden Şakir Can, “6 yıllık personeldim. Savunmam bile yok. 6 yıldır bir kandil simidi almayan adam, direnişi kırmak için Kocaeli, Düzce ve Sakarya’da işçilere tam altın dağıtıyor. Mesaide akşam yemeği almayan adam şimdi işçi arkadaşlara ve kapıda bekleyen 60 polise yemek getirtiyor" dedi.

Sendikaya üye oldular

TÜVTÜRK işçileri, bu şartlarda çalışmaya daha fazla dayanamayarak, Türk-İş’e bağlı TÜMTİS’e üye olmuşlar. İşçilerden Uğur Akçan, “Sendikamızın iş yerinde çoğunluk sağladığına ilişkin yazı bakanlığa 26 Aralık 2014’te verildi. 7 Ocak’ta işverene ulaştı. Amirlerle birlikte toplam 30 çalışan var. 21 kişi sendikaya üye olduk. Arkasından gruplar halinde işten atıldık. Hepimize ‘ahlaksızlık’ gerekçesi gösterdiler. Alt işveren olan Kocaeli bize ahlaksız dedi, işten atıldığımız hafta İstanbul’daki asıl işveren hepimize gelin iş başı yapın dedi. Tazminat, 2 ay kira yardımı, 2 bin TL maaş, eşe iş vaadi, taşınma ücreti teklifi yapıldı. Bu nasıl iş?” sorusunu yöneltti.

Çadırda direniş

İsteklerinin insanca yaşam için yeterli maaş, iş güvencesi ve mesai ücretlerinin para olarak ödenmesi olduğunu anlatan işçiler, direnişte kararlı olduklarını vurguladı. “Gölcük’te 5 arkadaşımızı zorla e-devlet şifrelerini alarak sendikadan istifa ettirdiler, savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Köseköy’ün bağlı olduğu firmanın kalite müdürü gelip bir ay boyunca dosyaları inceledi ama aleyhimizde bir şey bulamadı. Şimdi hepimiz bir arada direniş çadırındayız. Sendikalar, siyasi partiler ziyaret ediyor. CHP, MHP, Milli İttifak, HDP geldi. Dayteks işçileri iş giriş çıkışlarında alkışlarla destek oluyor. Seçkin Onur işçileri destek veriyor. Memnunuz” şeklinde konuştu.

Patron AKP adayı çıktı

Direnişteki TÜVTÜRK işçileri, AKP’nin kendilerine sırt çevirdiğini kaydettiler. Bayram Baştan, şunları söyledi: “İl başkanı Şemsettin Ceyhan ve Kartepe ilçe başkanı Hasan Kandaz ile görüşmek istedik. İlçede bir görevli, ‘Biz iktidarız oraya gelirsek gazeteciler yanlış yazar. Çözmesi gereken biziz’ yanıtını verdi. 3-4 kez girişimde bulunduk ama AKP’liler ilgilenmedi. Nedenini daha sonra anladık. Kocaeli, Sakarya, Düzce bölgesine bakan patronumuz TEM A.Ş. Talip Kuriş, 2011 seçimlerinde AKP’den Sakarya milletvekili aday adayı olmuş. AKP’nin neden ilgilenmediğini o zaman anladık. Ancak ne olursa olsun mücadelemize devam edeceğiz. Haklılığımızdan eminiz ve kazanacağımızı biliyoruz.”

Halk destekliyor

Direnişteki TÜVTÜRK işçileri, halk desteğinden çok memnun. İşçiler bunun nedenini şöyle anlatıyor: “Kocaeli bir işçi kenti. Hangi aileye baksanız, ya kardeşleri, ya babası, ya annesi, ya da akrabaları greve çıkmış, direnişte bulunmuş. Böyle bir tecrübe var. Bu nedenle halk bizim neden burada olduğumuzu anlıyor ve bize hak veriyor.” Direniş çadırında oturduğumuz süre içinde muayene istasyonundan çıkan ya da yoldan geçen araçlar korna çalarak direnişteki işçilere desteklerini gösterdi. İşçiler, “Ford işçileri, Frito-Lay işçileri, yanımızda bulundu. Destekten memnunuz” dediler.

Mücadelede kararlılar

TÜMTİS Gebze Şube Başkanı Ali Rıza Atik, direnişte gelinen aşamayı değerlendirdi. Atik, “87 günde değişen tek şey, işçilerin kararlılığının artması. İşveren, sendikanın çoğunluğu sağlamasının ardından, sendikal örgütlülüğü yok etmek için klasik yöntemlere başvurdu. Köseköy ve Gebze’de 48 işçi işten atılmış durumda. Halktan destek var. İşe iade davalarının bir kısmını açtık, açmaya da devam ediyoruz. TÜMTİS’in üye olduğu ITF, ETF gibi uluslararası işçi kuruluşlarından destek var. Onlar da işveren üstünde baskı kuruyor. Ama biz, en başta buradaki direniş çadırını çok önemsiyoruz. Asıl sonuç verecek yer burasıdır” diye konuştu.



Bültene kayıt ol