Büro emekçileri greve gidiyor

06.05.2015 - 14:30

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES), dün düzenlediği basın toplantısıyla, Soma Katliamı’nın yıl dönümünde büro emekçilerinin talepleri için greve çıkacağını duyurdu.

“İnsanca yaşam güvenceli İş Güvenli Gelecek” talebi ile 13 Mayıs’ta, ülke tarihinin en büyük işçi katliamı olan Soma’nın yıl dönümünde grev yaparak alanlarda olacağını duyuran BES taleplerini şöyle sıraladı:

2013 yılında gerçekleşen satış sözleşmesinden kaynaklı kayıplarımız karşılanmalı ve insanca yaşayacak ücret verilmelidir.

- 2011 yılında yasallaşan 666 sayılı KHK ile gasp edilen gelir kayıplarımız karşılanmalıdır.

- Açlık sınırı altındaki ücretler vergi dışı bırakılmalı, yoksulluk sınırı altındaki ücretler ise ilk vergi diliminden vergilendirilmelidir.

- Her türlü ek ödemeler emekli aylığa esas kazanca dahil edilmelidir.

- Ayrımcı uygulamalara ve kadrolaşmaya son verilmeli, personel alım ve görevde yükselme sınavlarında adalet sağlanmalı, sözlü sınavlar kaldırılmalıdır.

- Yardımcı hizmetliler ve mübaşirler genel idari hizmetler sınıfına geçirilmelidir.

- Adliyelerde angaryaya son verilmeli, yargı emekçilerine yönelik itibarsızlaştırma politikalarına son verilmelidir.

- Temel kamu hizmetleri nitelikli ve ücretsiz olmalıdır.

- Adil bir vergi sistemi kurulmalı, temel tüketim maddeleri üzerindeki dolaylı vergiler kaldırılmalı, servet vergisi uygulanmalıdır.

- Depreme dayanıklı olmayan hizmet binaları boşaltılmalı, bu binalardaki kamu çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.

- Esnek, kuralsız, güvencesiz ve performansa göre çalıştırma yasaklanmalı, turnike ve kamera sistemleri kaldırılmalıdır.

- Grev hakkımız yasal güvenceye kavuşturulmalı ve gerçek bir toplu sözleşme önündeki engeller  kaldırılmalıdır.

- Rotasyon adı altındaki sürgünlere son verilmeli, sendikal hak ihlallerine, üye, temsilci ve yöneticilerimize yönelik sürgün, soruşturma ve cezalara, görevden uzaklaştırmalara son verilmelidir.

- Kamuda 4/B, 4/C, taşeron çalıştırma biçimleri yasaklanmalı ve tüm güvencesiz kamu emekçileri kadroya alınmalıdır.

- Ücret adaletsizliklerine son verilerek, eşit işe eşit ücret ilkesi hayata geçirilmelidir.

- İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri denetlenmeli, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası kamu emekçilerini de içerisine alacak şekilde genişletilmelidir.

- Olmayan yerlerde ücretsiz kreş, servis ve kaliteli yemek hizmeti verilmelidir.

- İşyerlerimizde her türlü cinsiyet ayrımcılığı, kadına yönelik şiddet, mobbing ve cinsel taciz fiilleri disiplin cezası kapsamına alınmalıdır.

Açıklamanın ardından konuşma yapan KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy ise bütün kamu emekçilerini bu greve destek olmaya çağırdı.



Bültene kayıt ol