Pandemi sürecinde geçen yılın mart ayından bu yana uygulanan ve 3 milyondan fazla çalışanın yararlandığı kısa çalışma ödeneği, bugün bitiyor.
2020'nin nisan ayında işvereni tarafından ücretsiz izne çıkartılan, kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik maaşından yararlanamayanlara ödenen nakdi ücret desteği ile birlikte işverenin, çalışanı işten çıkarma yasağı ya da bir başka isimle fesih yasağı da bugün itibarıyla sona eriyor.
Özetle, salgının başından bu yana çalışanlara verilen desteklerin tamamı son bulacak.
1 Temmuz itibarıyla kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları son bulacak. Acilen gereken önlemler alınmazsa işsizlik ve yoksulluk derinleşecek!
İşsiz sayısı 10 milyona yaklaşmışken bunun işsizlikte sert tırmanışa işaret ettiğini belirten sendikalar, işten atmaların tümüyle yasaklanmasını ve emekçilere koşul aranmadan yaşamlarını sürdürebilecek kadar gelir desteği sağlanmasını istedi.
İşsizlikte tırmanış olur
1 Temmuz’dan itibaren milyonlarca işçinin işten çıkarılma riski ile karşı karşıya kalacağını ifade eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Salgın döneminde geniş tanımlı işsizlik 10 milyona yaklaştı. 1 Temmuz’dan itibaren yaygın işten çıkarmalar gündeme gelebilir. İşsizlikte sert bir tırmanış yaşanabilir. Üstelik bu yeni işsizlik dalgası ile yüz yüze kalacak olanların önemli bir bölümü oldukça ağır olan koşulları yerine getiremediği için işsizlik sigortasından da yararlanamayacak. Zaten yetersiz olan, sorunlu olan, eksik olan salgının sosyal tahribatına karşı önlemlerin salgın bitmeden kaldırılmasının toplumsal sonuçları çok ağır olur” dedi.
Alınması gereken önlemlerle ilgili ilerleyen günlerde bir açıklama yapacaklarını belirten Çerkezoğlu, “Salgın sürdüğü müddetçe önlemlerin kaldırılması değil güçlendirilmesi gerekir” diye konuştu.
İşten atma yasaklanmalıdır
Kısa çalışma ödeneği ile ilgili sendikalar içerisinde de farklı tartışmaların yürütüldüğünü aktaran İİSŞP üyelerinden Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz de “Kısa çalışma uygulamasının olduğu şartlarda da bir gerçekliği atlıyoruz. Zaten işsizlik büyüyor. İnsanlar çeşitli gerekçelerle işten atılmaya devam ediyor. Elbette kısa çalışma ödeneğinin son bulmasıyla bu işsizlik daha da büyümüş olacak ancak burada talep; kısa çalışma uygulamasının uzatılıp uzatılmamasından bağımsız, pandemi döneminde de devam eden işten atmaların tümüyle yasaklanması olmalıdır” dedi.
Kriz hallerinde faturanın daima işçiye çıkarıldığını vurgulayan Ceviz, “Büyük şirketler büyük firmalar kârlarına kâr katıyor, kazançları artıyor, peki bu koşullarda işçiler neden işsiz kaldılar? Kısa çalışma ödeneğinin uzatılıp uzatılmamasıyla ilgili tartışmaların doğru olmadığını, işten atmaların tümüyle yasaklanması talebiyle mücadele etmemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
10 milyona yakın işsiz var
TÜİK’in son açıkladığı verilere göre, işsizlik oranı nisan ayında yüzde 0.9’luk artış kaydederek yüzde 13.9’a, dar tanımlı işsizlik sayısı ise 4 milyon 511 bine yükseldi. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 27.4 olurken işsiz sayısı 1 yılda 650 bin kişi artarak 9 milyon 837 bine yükseldi.