DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), açlık ve yoksulluk sınırı raporunu yayımladı.
Rapora göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) 2 bin 822 TL, yoksulluk sınırı 9 bin 762 TL oldu. Asgari ücret ise 2824 TL. Çalışanların yarısı asgari ücret alıyor, buna göre işçilerin emekçilerin yarısı, kazandıkları ücretle ancak gıda harcamalarını karşılayabiliyorlar. Eğitim, sağlık, ulaşım, kira, temizlik, kültür vb. diğer ihtiyaçlar için paraları kalmıyor. Türkiye’de yoksulluk sınırı altında kalan kişi sayısının son 3 yılda 21 milyondan 24 milyona yükselmesi bu durumun başka bir göstergesi
Süt ürünleri, gıda harcamalarının en büyük kalemi oldu
Mayıs 2021’de günlük gıda harcamaları bedeli 94 TL’ye yükseldi. Gıdada en yüksek maliyet grubunu, 32 TL’lik harcama ile süt ve süt ürünleri oluşturmaktadır.
Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 19 TL'dir. Sebze ve meyve için yapılması gereken harcama miktarı 17 TL, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 6 TL’dir. Katı yağ ve sıvı yağ ise 7 TL’lik masraf yapılması gereken ürün gruplarıdır. Yumurta için 1,4 TL, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 4 TL harcama yapılması gerekmektedir.
Harcamaların yüzde olarak dağılımı ise şöyle:
- Süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 33,7
- Et, yumurta ve kuru baklagil grubunun payı yüzde 27,1
- Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 18,4
- Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 9,1
- Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 11,8’dir.
- Gıda fiyatları 16 yılda 6 kat arttı
- 2003 yılının mayıs ayında 4 kişilik bir aile günlük minimum 16 TL’ye sağlıklı beslenebiliyordu, bugün ise sağlıklı beslenmek için gerekli minimum miktar 94 TL oldu.
- 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 6 kat arttı. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 5,4 kat oldu. Gıda fiyatlarındaki artış genel enflasyonda yaşanan artıştan daha fazla oldu.
Raporda, koronavirüs salgını sürecinde ücretsiz izne gönderilenlere yönelik şöyle denildi:
"Koronavirüs salgını döneminde ücretsiz izne çıkarılanlara, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ve İŞKUR tarafından Nakdi Ücret Desteği (Ücretsiz İzin Ödeneği) yapılmaktadır. 2021 yılı için nakdi ücret desteği miktarı, günlük 47,70 liradır. Buna göre ücretsiz izine çıkartılan bir işçi aylık bin 431 liraya geçimini sağlamak durumundadır. Bu tutar açlık sınırının ve asgari ücretin yaklaşık yarısıdır.”