DİSK'ten Gebze'de eylem: 15-16 Haziran geçmiş değil yol gösterici

16.06.2021 - 18:51

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 15-16 Haziran direnişinin 51. yıl dönümünde düzenlediği eylemlere Gebze’de devam etti. Emekçiler 15-16 Haziran’ın geçmişte kalan bir tarih değil işçilerin mücadelesi bakımından yol gösterici olduğunu vurguladı.

DİSK, grevdeki Baldur işçileriyle, sendikalaştıkları ve 8 aydır ücretsiz izinde oldukları için direnen Systemair HSK işçileriyle dayanışmak ve 15-16 Haziran direnişine vurgu yapmak için DİSK Yönetim Kurulu ve Başkanlar Kurulu üyelerinin, sendikaların ise genel merkez ve şube yöneticilerinin temsili sayıda yer aldıkları 51 kişilik kortejle Gebze Cumhuriyet Meydanı’na gitti. DİSK üyeleri buradan İstanbul Kadıköy Yoğurtçu Parkı’na hareket etti.

Yapılan açıklamada bu süreçte iktidarın politik tercihlerinin adaletsizliği büyüttüğü belirtilerek, "Üç beş şirketin payına ballı beton ihaleleri, işçilerin payına ise Kod 29 ile tazminatsız işten atılmak, ücretsiz izin, asgari ücretin altında kalan kısa çalışma ödeneği düşüyor. Yandaş şirketlerin payına devlet bankalarından geri ödemesiz krediler, işçinin, köylünün, öğrencinin, dar gelirlinin payına banka hacizleri düşüyor” denildi.

15-16 Haziran direnişi işçi sınıfının gücünü gösterdi

15-16 Haziran direnişinin, işçi sınıfının birliğinin, dayanışmasının ve mücadelesinin sembolü haline geldiği, geçmişte kalan bir tarih değil yol gösterici olduğu vurgulanarak şu taleplere yer verildi:

- Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin.

- Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın.

- İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere harcansın.

- İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, çalışma süreleri azaltılsın.

- Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona değil; pandemide işini ve gelirini kaybedenlere kaynak ayrılsın.

- Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın.



Bültene kayıt ol