Salgın ve ekonomik kriz nedeniyle geçim zorluğu çeken milyonlarca memur için memur sendikaları bu yıl, 2022 ve 2023 yıllarının zam oranları ve diğer konularda hükümetle pazarlığa oturacak. Kamu çalışanları öncelikle enflasyon nedeniyle uğradıkları kayıpların giderilmesini bekliyor.
Memur Sen, bu toplu sözleşme görüşmelerinde kendisine destek olmaları için diğer iki büyük memur konfederasyonu olan Kamu-Sen’e ve KESK’e mektup yazdığını, cevap beklediğini açıkladı.
Toplu sözleşme görüşmelerinde memurları en çok üyeye sahip olan Memur Sen temsil ediyor. 2 yıl önceki toplu sözleşmede Memur Sen hükümetin zam teklifini kabul etmeyince, sözleşme Yüksek Hakem Kurulu tarafından imzalanmıştı. Ancak Memur Sen tarafından da sözleşmeye herhangi bir itiraz gelmedi.
Toplu sözleşme yapabilen memur sendikalarının grev hakkı bulunmuyor. Anlaşmazlık durumunda Yüksek Hakem Kurulu devreye giriyor. Tabi aslında bu tam bir kandırmaca, çünkü anlaşmazlık yaşayan taraflardan biri olan kamu işveren temsilcileri, Yüksek Hakem Kurulunda çoğunluk durumundalar. Böylece Yüksek Hakem Kuruluna gelen her türlü anlaşmazlık, işverenler lehine çözülüyor.
2 yılda gerçek enflasyon yüzde 58, memurlara zam oranı yüzde 14 oldu
Memur Sen imzalamayı reddettiği için Yüksek Hakem Kurulu tarafından imzalanan son toplu sözleşmede memurlar yıllık ortalama toplam yüzde 7 zam aldılar. TÜİK’in 2020 ve 2021 yılları için açıkladığı enflasyon toplamda yüzde 30’u geçmekte, Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubunun açıkladığı rakam ise yüzde 65. Memur maaşları enflasyon nedeniyle önemli ölçüde eridi. Memur Sen, eriyen bu maaşlar nedeniyle hükümetten ek zam talebinde bulundu.
Hükümete yakın duruşu ile bilinen, pek çok genel başkanı daha sonra AKP milletvekili olan Memur Sen, memurların enflasyon karşısında ezilen ücretlerinin düşürülmesi ile ilgili şimdiye kadar her hangi bir eylem yapmadı. Bu dönem hükümete baskı için diğer konfederasyonlardan destek istemesi, tabandan gelen baskıların yoğunlaşması olarak algılanıyor.