DİSK-AR’ın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması verilerine dayanarak hazırladığı, Kovid-19 salgınının kadın işgücü üzerindeki etkileri konulu raporu açıklandı.
Rapordaki bulgulara göre, geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 37,7'ye ve Kovid-19 döneminde kadınların aylık ortalama iş kaybı da 1,5 milyona ulaştı.
Raporda, TÜİK verilerine göre toplam işgücünün son bir yılda 1,4 milyon azalarak 32,5 milyondan 31,1 milyona gerilediğine işaret edildi.
İşgücünde toplam azalış yüzde 4,3 oldu. Ancak kadın işgücünde yüzde 8,2 daralma yaşandı. Kasım 2019’da 1,8 milyon işsiz ve 8,6 milyon istihdamda olmak üzere toplam olarak 10,4 milyon kadın işgücündeydi.
Kovid-19 salgınından bu yana 867 bin kadın işgücünden çekildi ve kadın işgücü 9,7 milyona geriledi. 2019 Kasım’da 21,9 milyon olan erkek işgücü sayısı ise bir yılda 538 bin azalarak Kasım 2020’de 21,4 milyon oldu. Erkek işgücü yüzde 2,5 oranında azaldı. Böylece kadınlar son bir yılda erkeklere göre işgücü piyasalarından daha fazla çekildi.
Kadınlar Kovid-19 döneminde daha fazla evlerine dönmek zorunda kaldı. Kovid-19 bakım emeğine (hasta bakımı, çocuk bakımı, yaşlı bakımı, ev hijyeni gibi) olan ihtiyacı artırdığı için kadınları işgücünden ve istihdamdan çekilmeye zorladı ve işgücü piyasasında toplumsal cinsiyet eşitsizliği arttı.
Raporda, kadın işgücünde toparlanmaya ilişkin şu önerilere yer verildi:
- Kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk bakımı, yaşlı bakımı ve ev işleri kadının üstünden alacak sosyal politikalar uygulanmalı.
- Çalışma hayatında kadına yönelik her türlü ayrımcılık terk edilmeli, cinsiyetçi iş bölümüne, ücret eşitsizliğine son verilmeli; güvenceli ve düzenli işler yaratılmalı.
- Salgın döneminde artan kadın işsizliğini azaltacak istihdam politikaları hızla hayata geçirilmeli. Kadınların gelirlerini koruyacak önlemler alınmalı, artan bakım emeği için ekonomik destek ve ebeveyn yardımları sağlanmalı.
- Sendikaların çalışma alanlarına yönelik politikaları oluşturulurken ve hayata geçirilirken toplumsal cinsiyet eşitliği referans alınmalı.
- İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmasına son verilmeli, 6284 sayılı Yasa etkin bir şekilde uygulanmalı.
- Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 190 sayılı sözleşmesi derhal imzalanmalı, sendikalar bu konuda ortak kampanyalar örgütlemeli.
- Sendikalar yaşamın her alanında kadına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik şiddet ve tacizin sonlandırılması için önlemler almalı.
- Sendikalarda, meslek odalarında ve diğer demokratik örgütlerde kadınların karar mekanizmalarında varlığını garanti altına alacak kararlar hayata geçirilmelidir.