Göçmen işçiler salgından en çok etkilenen kesim

20.02.2021 - 12:47

Korona virüs salgını en çok toplumun yoksul kesimlerini etkiledi. Bu kesimlerin başında ise göçmenler geliyor. Bu süreçte yüz binlerce göçmen çalışamadı, ailesinin ve evinin ihtiyaçlarını karşılayamadı.

Pek çok göçmen işçi kayıt dışı çalıştırıldığı için pandeminin etkilerini azaltmak için verilen desteklerden yararlanamadı. Pandemi döneminde göçmen işçiler aileleri ile birlikte yok sayıldı.

Sayıları 2 milyonu bulan göçmen işçilerin büyük bir kısmı Suriyeli olmakla beraber, Afganistanlı, İranlı ve Afrikalı çok sayıda işçi çeşitli sektörlerde çalışıyor. Göçmen işçilerin sadece yüzde 5’i kayıtlı çalıştırılırken geriye kalan yüzde 95 kayıt dışı çalıştırılıyor. 

Göçmen işçilerin yüzde 83’ü salgının Türkiye’de etkisini gösterdiği Mart ayında işsiz kaldı ya da ücretsiz izne gönderildi, sadece yüzde 8’i çalışmaya devam edebildi, yüzde 9’u ise kısmi zamanlı çalıştı. İşsiz kalan işçilerin gelirleri tamamen kesildi, diğerlerinin de gelirleri azaldı.

Göçmen işçiler pandemi döneminde yerel yönetimlerden ya da insani yardım dağıtan derneklerden gelen gıda ve hijyen paketlerinden çok kısıtlı yararlanabildi. Büyük bir bölümü pandemi sürecinde kira ödemelerinde, gıda temininde ve fatura ödemelerinde sorun yaşadı.

Göçmen işçilerin durumunda iyileştirme yapılması için taleplerimiz:

• Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Cenevre Sözleşmesine (1951) konan coğrafi kısıtlama kaldırılmalı, bütün göçmenlere mülteci statüsü verilmelidir.

• Göçmen işçilerin sosyal güvenlik kaydı işlemleri kolaylaştırılmalıdır.

• Sosyal destek uygulamaları göçmenleri de kapsamalı, vatandaş – göçmen ayrımı yapılmamalıdır.

• İşsizlik ödeneklerinden kayıtsız göçmen işçiler geriye dönük faydalandırılmalıdır.

• Biner liralık aile sosyal yardım paketinden göçmen işçiler de faydalanmalıdır.

• Gelirleri bitme noktasında olan göçmenlerin; kira, temel gıda ve sağlık ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır.

• Yerel yönetimler, yapacakları sosyal yardımlara göçmenleri de dahil etmelidir

• Göçmenler de vatandaşlar gibi aşılama programından yararlanmalıdır.

20 Mart’ta göçmen hakları için sokaklardayız

Antikapitalist Blok, Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır Platformu ve Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Platformu 20 Mart’ta “Irkçılığa, İklim Krizine Karşı Ses Çıkar” sloganıyla İstanbul, İzmir ve Tekirdağ’da basın açıklamaları yapacak. Basın açıklamasına çağrı metni özetle şöyle:

2020’ye damgasını vuran Covid-19 salgını oldu şüphesiz. Tabii aynı zamanda geride bıraktığımız yıl, ırkçılığa karşı süregiden pek çok mücadelenin meyvesini verdiği ve ırkçılık karşıtlarının salgının zorlu koşullarına rağmen sahneye çıktığı, güç toparladığı bir yıl oldu. 

Emeğin, kadınların, LGBTi+’ların ve tüm ezilenlerin taleplerini ırkçılık karşıtı geniş bir ağ içinde birleştirirsek kazanmamızı sağlayacak olan dayanışmayı örebiliriz. 20 Mart Dünya Irkçılık Karşıtı Gün’de, tüm dünyada gerçekleşecek olan eylemlerle dayanışmak ve bizi birbirimize düşürmeye çalışanlara ırkçılık karşıtlarının birliğini ilan etmek için: tüm Emek örgütlerine, Sivil Toplum Kuruluşlarına ve eşit, adil bir yaşam isteyen herkese çağrımızdır.

20 Mart’ta “Irkçılığa, İklim Krizine Karşı Ses Çıkar” sloganıyla İstanbul, İzmir ve Tekirdağ’da basın açıklamaları yapacağız. Sizleri de aramızda görmek isteriz. 

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol