İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikasında çalışan ve taşeron şirketin sözleşmesinin süresinin dolması üzerine işsiz kalan çalışanların eylemleri yirminci gününde devam ediyor.
Taşeron şirkette değil belediye bünyesinde çalışmak isteyen işçiler, Halkapınar'daki Meslek Fabrikası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Tez-Koop-İş ve Deriteks Sendikalarının İzmir Şubeleri destek verdi.
Açıklamayı okuyan Ayşe Atan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğünün İzmir halkını meslek edindirmek ve kişileri istihdam etmek amacı ile kurulduğunu hatırlatarak, kendilerinin de daimi iş istediklerini söyledi. Pandemi döneminde maske dikerek belediyeye destek olduklarını dile getiren Atan, belediye şirketinde çalışma taleplerini yineledi.
Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, taşeron düzende işçilerin sorunlar yaşadığını söyleyerek, “Ülkede ne yazık ki 12 ay çalışan arkadaşlarımızın geçimleri bile zorken, burada çalışanların 6 aylık açlıkla terbiyesini kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” dedi.
Taşeron sistemine son verilmelidir
Tez-Koop-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Caner Fırat ise “Taşeron çalışmaya hayır diyen bir belediye başkanının İzmir halkına hizmet etmesi için verdiği oyları yanlış yönlendirdiğini görüyoruz. 21. yüzyılda kendisinin de dediği gibi insan onuruna yakışır bir ücret ve insanca çalışacak bir ortam sağlaması gerekirken sizlerin durumu ortada. Yıllardır mücadele ettiğimiz taşeron sistemiyle karşılaştınız. Biz buradan diyoruz ki; bu çalışma şeklini artık bitirin, biz emek veren işçilerin hakkını verin. Bu yanlışın düzelmesini istiyoruz. Geçmişte taşeronla nasıl mücadele ettiysek yine mücadele edeceğiz. Buradan yetkililere sesleniyorum; bu arkadaşlarımızın sesini duyun, bu mağduriyeti giderin” diye konuştu.
Meslek fabrikası nedir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası kadın, genç ve işsizlere yıllık eğitim hizmetleri vererek mesleki ve sosyal gelişime katkı sağlamak ve istihdamın önünü açmak için 2014 yılında kuruldu. Normalde iletişim, muhasebe, pastacılık, dikiş gibi çeşitli branşlarda eğitim ve seminerler veren meslek fabrikası, pandemiden dolayı eğitimlerine ara verdi.
Pandemiden dolayı derslere ara verilince, Meslek Fabrikasında taşeron şirkete bağlı olarak çalışan öğretmenler 21 Mart’tan itibaren maske dikmeye başladı.