Coşkunlar havai fişek fabrikasında 7 işçinin öldüğü patlamanın davası başlıyor

05.01.2021 - 14:11

Sakarya Hendek’teki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de meydana gelen, 7 işçinin hayatını kaybettiği, 127 işçinin yaralandığı patlamanın ardından açılan davanın ilk duruşması 6 Ocak’ta Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Patlamanın ardından “Bilinçli taksir ile ölüme ve yaralanmaya sebep olma” suçlamasıyla hazırlanan iddianamede, 5’i tutuklu 7 sanık hakkında 22 yıl 6’şar ay hapis cezası isteniyor. Tutuklu sanıklar arasında MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı, fabrika patronlarından Yaşar Coşkun da bulunuyor.

MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı olan işveren sürekli kollandı

Patlamanın meydana geldiği Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası, sırtını iktidara dayayan bir sermaye grubuna ait. Yasa ve kural tanımazlığı tescilli bir fabrika. MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’un ailesine ait olan bu fabrikada, 11 yılda 6 patlama yaşandı. İlk 5 patlamada 5 işçi öldü, 60 işçi yaralandı. Patlamalarla ilgili işveren Yaşar Coşkun hakkında ölüme sebebiyet vermekten davalar açıldı. Mahkemelerde, bilirkişi raporlarında, iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığı, işçilere daha fazla çalışmaları için baskı yapıldığı yazıldı. Ama fabrika patronu bu davalarla ilgili şimdiye kadar ne ceza aldı, ne de tutuklandı. 

Diğer patronların tutuklanması, kamu görevlilerine dava açılması gerekir

Davanın avukatı Gülşen Uzuner, “Önlemlerin bile bile alınmadığını, iş cinayetinin göz göre göre geldiğini, dolayısıyla bu çaplı bir patlamanın olması ve bu kadar kişinin ölmesinde ağır bir kasıt olduğunu” belirtti. İşverenin, kârlılığını azaltacağı ve üretim hızını düşüreceği gerekçesiyle, iş güvenliği tedbirleri almaya yanaşmadığını açıkladı.

Avukat Gülşen Uzuner, büyük patron Ali Rıza Ergenç Coşkun ile patronun yeğeni kimyagerin tutuksuz yargılanmalarına itiraz etti. Sanıkların olayda birinci derecede kusurlu olduklarını belirtti. 

Davanın yürütülme sürecini yeterli bulmadıklarını söyleyen Uzuner, “Alınması gereken ceza bu değil. Büyük patronun dışarıda olmasını ve kamu görevlilerine dava açılmamasını uygun bulmuyoruz” dedi.

Uzuner son olarak davayı sahiplenme çağrısı yaptı: “Her gün yeni bir iş cinayetiyle uyanıyoruz. Bunlarla mücadele ediyoruz, kamuoyunun bu davalara sahip çıkmasını bekliyoruz. İşçilerin patronların insafına kalmasının önüne geçilmesi için Hendek dosyası sahiplenilmesi, görünürlüğünün artırılması gerekir.”

Sendika ve meslek örgütleri davayı izleyecek

Hendek Havai Fişek Patlama Davası İzleme Komisyonu; başta emek örgütleri olmak üzere, tüm demokratik kitle örgütlerini ve yurttaşları 6-7-8 Ocak 2021 tarihinde Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşecek olan Havai Fişek Fabrikası Patlama Davası duruşmalarını izlemeye çağırdı.

Hendek Havai Fişek Patlama Davası İzleme Komisyonunda bulunan kuruluşlar şunlar:

Eğitim-Sen Sakarya Şubesi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Sakarya Temsilciliği

Makina Mühendisleri Odası Sakarya Temsilciliği

Mimarlar Odası Sakarya Temsilciliği

Elektrik Mühendisleri Odası Sakarya Temsilciliği

Sakarya Kent Çalışma Derneği



Bültene kayıt ol