İş cinayetlerinde 10 ayda 1734 işçi hayatını kaybetti

16.11.2020 - 17:43

İşçi Sağlığı İş Güvenli Meclisi (İSİG) tarafından açıklanan iş cinayetleri raporuna göre, Ekim ayında 207 işçi, 2020 yılının ilk 10 ayında ise 1734 işçi hayatını kaybetti.

İSİG raporuna göre Türkiye’de koronavirüsün tespit edildiği 11 Mart’tan beri geçen 8 aydan bugüne en az 368 işçi virüs nedeniyle öldü.

İSİG raporunda, alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı:

• Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için iş kazası olarak tanınmalıdır.

• İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.

• Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçiler (kamu-özel) bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.

• İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.

• Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.

• İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.

• Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.

‘Covid-19’UN sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası’ olarak tanınması gerekir. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve bazı sendikalar tarafından bu konuda davalar açıldı. Bu talebi kendi alanında şu an fiilen örgütleyen, süreçten en çok etkilenen meslek olan doktorların örgütlenmesi TTB. 

Diğer yandan geldiğimiz noktada Türk-İş ve Hak-İş de iş kazası/meslek hastalığı talebine yaklaşan değerlendirmeler yapmaya başladılar. Önümüzdeki süreçte tıpkı kıdem tazminatının kaldırılması ve esnek çalıştırmaya karşı olduğu gibi konfederasyonlar Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması konusunda ortak bir açıklama yapmalıdır.



Bültene kayıt ol