İstanbul’da bir üniversite hastanesi doktoru Marksist.org’a konuştu.
İlk vakalar geldiğinde hazırlık, eğitim, koruyucu ekipman durumunuz nasıldı?
Resmi eğitim görmedik. Online bir link gönderildi, yeterli değildi. Eğitimlerimizin bir kısmını bakanlık bildirileri ile sağladık, bir kısmını bireysel cabayla sosyal medya üzerinden paylaşımlarla sağladık.
Doktorlar adına söylüyorum, tıp fakültesi mezunu olan birinin bilmesi gereken temel bilgileri tazelemek görevimiz fakat yine de bir eğitim, hele de yönetim süreçleriyle ilgili hastane bazında bir oryantasyon eğitimi çok gerekli idi, bu sağlanmadı.
Personelimiz yeterli düzeyde. Fiziksel şartlarımız dinlenmeye elverişli değil, korona sebebiyle izole oda sağlanmadı. Korona nöbetlerinde dinlenmiyoruz.
Koruyucu ekipmanla ilgili başta aksaklıklar oldu, bir miktar hala devam ediyor. En önemlisi maske temini. Siperlik, galoş gibi ek malzemeler için bir söz söylemiyoruz. Onları kendi imkânlarımızla temin ettik. Bu süreçte kişisel koruyucu ekipman için bireysel çok para harcadık.
Sağlık çalışanlarına 3 ay boyunca ek ödeme alacakları söylendi. Siz bu ödemeden faydalanacak mısınız?
Ben üniversite hastanesinde çalışıyorum ek ödeme henüz verilmedi. Eğitim araştırmada çalışan bazı arkadaşlarımın aldığını duydum. Ama Eğitim araştırma hastanesinde bir başka arkadaşımın da nöbet paralarının ve performans ödemelerinin azaltıldığını duydum. Bu ücretler, çalışma saatine veya miktarına bağlı ücretlerdir. Detayını bilmesem de bu kısıtlamalarla birlikte ek ödeme almanın, sonuç olarak, eskiden alınan normal total maaşımızdan farklı bir ödeme olmayacağı anlamına geliyor.
Bu konuda, dekanımız bize geç ek ödeme yatırılacağını bildiren SMS attı, fakat miktar konusunda bir açıklama yapılmadı. Bizim hastanemiz yaklaşık 5 aydır performans ödemelerini kısmış durumdaydı. Bu sebeple eğitim araştırmalara kıyasla düşük bir ek ödeme alsak şaşırmam.
Ama tabi ki bu konular hakkında konuşmak için henüz erken, çünkü zaten performans ödemesi ve nöbet parası gibi ek ücretler bize en iyi ihtimalle 2 ay gecikmeli yatardı. Bu süreçte de ne olup bittiğini anlamamız da bu kadar bir zaman alacaktır.
Şu ana kadar alınan tedbirler yeterli mi, bundan sonra yapılması gerekenler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sosyal izolasyon hakkında alınan önlemler bence iyi ve kademeli artırılması da iyi bir uygulama. Ama hastanemizin önlemler konusunda yeterli tedbirleri aldığını düşünmüyorum. Bizlere verilen maskelerin bir kısmı sahte/sertifikasız olma şüphesi taşıyor. Yapacak bir şey olmadığını düşünüyorum, tüm dünyada bu materyaller kısıtlı sayıda. Başlangıçta yüksek korumalı maskelerin elden satılması, parası olanın bunları alıp gereksiz yere tüketmesine yol açtı. Biz sağlık çalışanları yüksek korumalı maskeleri belirli yüksek riskli temaslar dışında kullanmazken (kısıtlı miktarda olduklarını bildiğimiz için) insanların markete giderken kullandığını görmek çok üzücü. Bunlara gelen denetimin çok geç kaldığını düşünüyorum. Öte yandan basit cerrahi maske dediğimiz maskelerin temininin zorlaşması halkı riskli konuma düşürdü. E-devlet üzerinden teminde aksaklıklar olduğunu görüyoruz.
Her hastanenin yönetimi farklı, o yüzden ben yalnızca kendi hastanem adına konuşuyorum. Bizim hastanemizde görevlendirmeler hiçbir açıklama yapılmaksızın yapıldı. Kulaktan kulağa bunun gerçekleşeceğini biliyorduk ve vicdanen biz de kliniğimizin sağlık emekçileri olarak yardım etmek istiyorduk, ama kimsenin süreçle ilgili bir toplantı yapmayışı, bilgi vermeyişi bizi zorladı. Dediğim gibi kendi imkânlarımızla hazırlandık. Ne kadar kriz dönemi olsa da yönetimle personel arasındaki iletişimin daha iyi olmasını beklerim.
Tüm bu aksaklıkların bir kısmının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum, kriz dönemlerinde en iyi yönetici bile hata yapar, eksik kalır. Ancak benim tek haklı bulmadığım kısım iletişimsizlik, fikir sormama, şeffaf olmama kısmı ve bu yaşadığımız krize özel değil. Maalesef yeni bir şey değil ve değişmesi gereken bir şey.
Bu yoğun zamanlarda bizi kırmadığınız ve sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkürler.